DOTERANI "ČUVAR PLAŽE": Digitalizovana verzija kultnog Paskaljevićevog filma

A. P.

11. 06. 2022. u 07:45

U OKVIRU dugogodišnjeg projekta "A1 Kinoteka", koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija "A1 Srbija", digitalno je restaurisan još jedan, 24. po redu, domaći film - "Čuvar plaže u zimskom periodu" (1976).

ДОТЕРАНИ ЧУВАР ПЛАЖЕ: Дигитализована верзија култног Паскаљевићевог филма

Mira Banjac na premijeri, Foto Promo

Ovaj filmski klasik bio je rediteljski debi velikog Gorana Paskaljevića za koji je nagrađen "Zlatnom arenom" u Puli, kao i Posebnim priznanjem na festivalu u Berlinu.

U novom i unapređenom kvalitetu slike i tona film, rađen po scenariju Gordana Mihića, preksinoć je premijerno prikazan u Kinoteci, a projekciji je prisustvovala naša legendarna glumica Mira Banjac, koja je deo glumačke ekipe.

Scena iz "Čuvara plaže", Foto Promo

Ova socijalna drama sa elementima crne komedije prati život mladića Dragana Pašanovića koji odrasta u radničkoj porodici u malom mestu u Srbiji. Dok nastoji da započne samostalni život, nailazi na brojne poteškoće i životne izazove. U filmu glume bardovi domaće kinematografije, poput Irfana Mensura, Danila Bate Stojkovića, Dare Čalenić, Velimira Bate Živojinovića, Pavla Vuisića...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule