U HALJINI SA VILINSKIM KONJICIMA: Izložba Marije Dragojlović, omaž prijateljici Radi Selaković

Miljana Kralj

03. 06. 2022. u 16:17

KAMERNU izložbu "Nešto sasvim lično" Marije Dragojlović, koja će večeras u 20 časova biti otvorena u Galeriji Centra za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti - "Akademija" (Pariska 16), čini serija crteža i fotografija, uz koje će premijerno biti predstavljena i jedna grafika, nastala kroz saradnju autorke sa umetnicama - majstorima štampe, Tamarom Pajković i Marijom Anđelković, kao i grafičkim dizajnerom Ivanom Krgović. Cela postavka posvećena je prerano preminuloj umetnici Radi Selaković (1952-2008).

У ХАЉИНИ СА ВИЛИНСКИМ КОЊИЦИМА: Изложба Марије Драгојловић, омаж пријатељици Ради Селаковић

SLIKA Marija Rada Selaković ulje na platnu

Prema rečima Nataše Janković u katalogu, Dragojlovićeva je, pored svoje velike prijateljice Selakovićeve, ovom izložbom prizvala i svoju majku i tetku:

- Svaka od njih je utkala ponešto - nasleđe, talenat, majstorstvo i ljubav - u grafiku izvedenu u radionicama Centra...Priča o haljini sa vilinskim konjicima nije samo priča o rodu, ona predstavlja ličnu istoriju, istinitu i dostojanstvenu. Haljinu je davno nosila Marijina tetka, koja je živela u Londonu; potom njena mama, na porodičnoj fotografiji na kojoj ona i njena druga sestra čuče sa četvorogodišnjom Marijom u šabačkom parku; takođe i Marija, kada je njena prijateljica, slikarka Rada Selaković, slikala njen portret.

Najzad, Marija ju je ovekovečila na crtežu na osnovu kojeg je napravljena grafika.

Štampana u tiražu od 30 primeraka, ta grafika nastala prema crtežu Marije Dragojlović, izvedena je u kombinaciji litografije i sitoštampe.

- Kad je Marija Dragojlović odlučila da promociju - izložbu nove serigrafije u Centru za grafiku i vizuelna istraživanja posveti, kao svojevrsni mali i intimni omaž svojoj prijateljici iz mladosti Radi Selaković - predložila mi je: Znate nas obe, mogli bi za tu priliku da napišete par reči" - beleži u svom tekstu istoričar umetnosti Savo Popović.

I tako ih je, kako kaže, prvi put na istom mestu ujedinila jedna - haljina:

- Život te haljine, pre nego je postala fetiš, počinje na jednoj lepoj ženi koja je čučnula uz svoje dete, potom se nastavlja na ćerki te žene i konačno počinje ona svoj samostalni život na slikarskom platnu Rade Selaković i crtežima Dragojlovićeve. Ta priča završava grafikom dezena sad već fetiš haljine kojim Marija Dragojlović zaključije ovu trilogiju.

SLIKA Marija Rada Selaković ulje na platnu

Predlog umetnice da napiše ovaj tekst Popovića je, kako kaže, vratio nekoliko decenija unazad, kad je kao student istorije umetnosti pasionirano fotografisao, i tokom jednog od čudesnih, samo za Beograd karakterističnih dana (kad se proleće naglo obrušava u leto), naleteo na dve haljine.

- Jedna je bila bela stegnuta u struku, rekao bih bez dezena, koračala je na visokim štiklama, druga tamna sa sitnim šarama u ravnim cipelama - priseća se Popović. - Šilju i Peru iz klase Radenka Miševića, s kojima sam se često viđao pitao sam nisu li to slikarke, ličilo je da bi moglo biti. Nije bilo dileme: "Ah, Bela Rada i Mara".

Nekadašnje studentikinje, svedoči Popović, krenule su izrazito različitim stvaralačkim putevima, a on je kao novinar i likovni kritičar išao njihovim tragom shvatajući da je možda tu fotografiju zapravo "izrežirala" dalekovida sudbina, koja zna ono što ne slutimo. Obe ove umetnice bi, ipak, kako tvrdi, i bez te "fatalne slučajnosti", svojim osobenim i značajnim delom, bile u njegovom kritičarskom fokusu:

- U njihovim ostvarenjima sam prepoznao najviše domete na planu likovnog stvaralaštva u vremenu u kom sam i sam svedočio pišući i prateći kulturnu scenu nekad Jugoslavije i Srbije - objašnjava istoričar umetnosti, dodajući da nije ni slutio da će se posle toliko godina njih troje ponovo naći na jednom mestu. - Sa Radom je druženje počelo kad se doselila u moj komšiluk na Topčidersko brdo, a sa Marijom kad sam se ja preselio na Dorćol.

"Sasvim lična" biografija

DIPLOMIRALA i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na kojem je i predavala do odlaska u penziju, Marija Dragojlović je izlagala na brojnim izložbama u zemlji i inostranstvu i imala dvadesetak samostalnih izložbi. Dobitnica je više značajnih nagrada, a njeni radovi se nalaze u brojnim muzejskim i privatnim kolekcijama. Izložba "Nešto sasvim lično" će trajati do 14. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!