"STERIJU" ŽELI DEVET PREDSTAVA: U Srpskom narodnom pozorištu večeras počinje 67. Pozorje i trajaće do 3. juna

J. SIMIĆ

26. 05. 2022. u 11:14

BESEDOM dopisnog člana SANU, scenografa, kostimografa i dvostrukog laureata Sterijine nagrade Miodraga Tabačkog, a odmah zatim i premijerom predstave izvan takmičarske selekcije "Mileva" rediteljke Anice Tomić Narodnog pozorišta iz Sombora, večeras u 20 sati u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu započeće prestižni 67. festival Sterijino pozorje.

СТЕРИЈУ ЖЕЛИ ДЕВЕТ ПРЕДСТАВА: У Српском народном позоришту вечерас почиње 67. Позорје и трајаће до 3. јуна

Selektor Milivoje Mlađenović / Foto N. Karlić

Pred sterijanskom publikom je devetodnevni praznik teatra tokom kojeg će biti izvedeno devet predstava u takmičarskoj i tri u međunarodnoj selekciji "Krugovi".

Selektor Pozorja dr Milivoje Mlađenović odabrao je za ovo festivalsko izdanje slogan od dve reči - "Vreme teskobe", uz komentar da je najznačajnija tekovina ovog festivala to što opisuje model sveta u kome živimo, ustanovljava dramski izraz tog modela, i na osnovu toga vrednuje nastale pozorišne tvorevine.

Među više od pedeset odgledanih "pozorišnih tvorevina", selektor je devet uvrstio u selekciju koja će biti vrednovana Sterijinim nagradama, napomenuvši da Pozorje nije, niti je bilo, niti će biti presek a ni prosek pozorišnog stanja duha, kao ni stanja teatra u Srbiji.

U tom duhu ni preseka ni proseka, na pozornicama najstarijeg profesionalnog teatra u Srba, žiri i publika pogledaće sutra (19.00) komad, prvu takmičarsku predstavu, "Kod večite slavine" Momčila Nastasijevića i rediteljke Sonje Petrović (SNP i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad), a sutradan (subota, 19.00) "Izbiračicu" Koste Trifkovića u režiji Ive Milošević (Narodno pozorište/Narodno kazalište/ Nepszinhaz Subotica).

U nedelju, u istom terminu, Kraljevačko pozorište debitovaće na Pozorju predstavom "Fleke" Tijane Grumić, u režiji Juga Radivojevića, dok će u ponedeljak, 30. maja (19.00), biti izvedena "Protekcija" Branislava Nušića s rediteljskim potpisom Kokana Mladenovića (Narodno pozorište Sarajevo). Na scenu će dva i po sata docnije stupiti ansambl Pozorišta "Deže Kostolanji" iz Subotice s predstavom "Poslednje devojčice" Maje Pelević, takođe u Mladenovićevoj režiji.

Sutradan (utorak, 21.00) Atelje 212 predstaviće se komedijom "Rolerkoster", po tekstu Jelene Kajgo i rediteljke Milice Kralj, a u sredu (19.00) na svojoj sceni nastupiće Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz sa predstavom "Bludni dani kuratog Džonija" po tekstu Filipa Grujića, dramatizaciji Dimitrija Kokanova i režiji Jovane Tomić. Reč je o koprodukciji ovog teatra i Sterijinog pozorja.

Iste večeri, ali u SNP (19.30) glumci Narodnog pozorišta iz srpske prestonice predstaviće se postavkom Siniše Kovačevića "Godine vrana", koji je ujedno autor teksta i reditelj. Takmičarsku selekciju zatvoriće (četvrtak, 20.00) Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda ostvarenjem Ljubomira Simovića "Čudo u Šarganu" reditelja Jagoša Markovića.

Poslednjeg festivalskog dana (petak, 3. jun u 20.00) biće uručene Sterijine nagrade, a zatim će u čast laureata banjalučko Narodno pozorište izvesti urnebesnu komediju o koroni "Hrkači" tekstopisca i reditelja Nikole Pejakovića. Ovom multitalentovanom umetniku iste večeri biće uručena nagrada "Strune od svetla" za poseban doprinos afirmaciji pesničke reči u rok i bluz muzici, koju mu je dodelio žiri - Bogomir Bogica Mijatović, dr Miroslav Miki Radonjić i Saša Radonjić.

KRUGOVI

ZA Međunarodnu selekciju "Krugovi" birane su predstave: "Usidrene" (petak, 27. maj) Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovski (HNK Split, GDK "Gavela" Zagreb, HNK Zadar), "Ja sam ona koja nisam" (subota, 28. maj), Mate Matišića i reditelja Paola Mađelija (ZKM Zagreb) i My name is Goran Stefanovski (nedelja, 29. maj) dramaturga Branislave Ilić i reditelja Branislava Mićunovića u izvođenju Dramskog teatara Skoplje. Predstava je svojevrsna posveta jednom od najvećih dramskih pisaca u regionu i trostrukom dobitniku Sterijine nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna