ŠALA U SAMO JEDNOM ČINU: Savremeni ruski komad Alekseja Žitkovskog "Posaditi drvo" u Ateljeu 212

V. V. S.

13. 04. 2022. u 09:49

NA Sceni "Petar Kralj" Ateljea 212 počele su probe komada "Posaditi drvo" ruskog savremenog dramatičara Alekseja Žitkovskog čije drame do sada nisu izvođene na našim pozorišnim scenama.

ШАЛА У САМО ЈЕДНОМ ЧИНУ: Савремени руски комад Алексеја Житковског Посадити дрво у Атељеу 212

Branimir Brstina, Foto Privatna arhiva

U ovoj, kako je sam pisac određuje, "šali u jednom činu", otac, sledeći tradiciju koja nalaže - da svaki čovek u svom životu mora da sagradi kuću, podigne sina i posadi drvo - opremljen sadnicom i lopatom vodi svog sina studenta da obave poslednju stavku u nizu, posade drvo. Taj jednostavan posao se, kako to već biva, zakomplikuje i pokreće lanac nepredvidivih događaja. Večni nesporazum između očeva i sinova, tradicionalnog i modernog, postaje apsurdan u dodiru sa stvarnim svetom koji je u međuvremenu postao licemerni poligon na kome su stare ideale i uverenja zamenili profit i privatno vlasništvo.

Komad je preveo je Novica Antić, a u podeli su Branimir Brstina, Marko Pavlović, Stojša Oljačić i Nikola Štrbac. Reditelj predstave je Pavle Terzić, dramaturškinja Jelena Mijović, kostimografkinja Dragica Laušević, scenograf Miloš Todorović, kompozitor Božidar Podunavac, a organizatori Jelena Fatić i Boško Radonjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!