NIČE NOVI SIMBOL PRESTONICE: Pogledajte kako će izgledati novi dom Beogradske filharmonije na Ušću (FOTO)

M. Mirković

13. 04. 2022. u 10:25

DUGO iščekivana nova koncertna dvorana Beogradske filharmonije, zdanje koje će se uzdizati na Ušću, pored Palate "Srbija", gradiće se prema projektu studija Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona, čiji je tim pobednik konkursa za arhitektonsko idejno rešenje buduće zgrade.

НИЧЕ НОВИ СИМБОЛ ПРЕСТОНИЦЕ: Погледајте како ће изгледати нови дом Београдске филхармоније на Ушћу (ФОТО)

Foto Promo / AL_A

Tako je najzad napravljen prvi veliki, prelomni korak ka ostvarenju dugogodišnjeg sna Ivana Tasovca, koji je neumorno ukazivao na važnost izgradnje novog doma za njegovu muzičku porodicu - kao nečeg neophodnog za dalji napredak orkestra, a ujedno i novog prepoznatljivog simbola Beograda i Srbije.

Povodom ove, najveće kulturne investicije decenijama unazad, Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, izjavila je:

Foto Promo / AL_A

- Koncertna dvorana Beogradske filharmonije je trenutno najveći infrastrukturni projekat u oblasti kulture u Srbiji i u regionu, ali i jedan od najvećih u Evropi. Ponosna sam što je realizacija ovog višedecenijskog sna mnogih naših profesionalnih muzičara, mladih talenata, ljubitelja muzike, ali i građana Srbije - konačno na pomolu i verujem da će upravo izgradnja ove dvorane biti jedna od najvećih zaostavština u kulturi ove Vlade. Jasno je koliko je važno ulaganje u kulturu i obrazovanje kao stubove uspešne i jake moderne države, što smo do sada i pokazali brojnim sličnim projektima. Ova dvorana zasigurno će postati nova znamenitost Beograda i privući će nove posetioce u našu zemlju, ali i svojim bogatim kulturnim programom doprineti boljem kvalitetu života svih naših građana. Verujem da će ovo postati još jedno čvorište za stvaranje kontakata i razmenu znanja, kreativnih ideja i iskustava kako domaćih tako i stranih umetnika.

Ana Brnabić, Foto Tanjug

Tasovčev naslednik, v. d. direktora BGF Darko Krstić, ne krije radost jer budućnost Beogradske filharmonije konačno dobija svoje jasne konture.

- Pre mnogo godina, sa neumornim i neustrašivim entuzijazmom, naš nekadašnji i dragi direktor Ivan Tasovac, krenuo je u višedecenijski san - da sagradi veličanstveni dom za Beogradsku filharmoniju, vodeći orkestar u regionu, stvarajući međunarodno priznati centar za muziku, regionalni centar kulture i umetnosti i novi simbol Beograda i Srbije - navodi Krstić.

Buduća koncertna sala, Foto Promo / AL_A

- Oduševljeni smo rešenjem studija AL_A, dizajnom koji ne samo da slavi jedinstvenost našeg orkestra, već i pruža pristupačno, posebno i atraktivno mesto za društvena okupljanja u glavnom gradu Srbije koje slavi stil života Beograda kao evropske metropole i novi dom Beogradske filharmonije kakav zaslužuje.

Darko Krstić, Foto Marko Đoković

Direktorka nagrađivanog studija AL_A, Amanda Levit, kaže da je teško zamisliti bolje mesto od ovog da bi se poslala poruka o viziji Srbije za budućnost, gradnjom ovako značajnog zdanja na tako važnom mestu sa neverovatno bogatom istorijom - pored Palate "Srbija", na ušću velikih evropskih reka i sa pogledom na prirodnu očuvanost Velikog ratnog ostrva:

- Veličanstveno okruženje parka Ušće, na obalama reke Dunav, šalje moćnu poruku o preobraženju i ponovnom vraćanju prirodi naših gradova kako bismo ih učinili zelenijim i lepšim prostorima. Koncertna sala će biti izraz skladnosti između prirode, arhitekture i muzike, na stožernoj tački u Evropi gde se susreću Istok i Zapad.

To će biti mesto gde će se ljudi iz svih krajeva i kultura, svih uzrasta i veština, okupljati kako bi uživali u muzici svih žanrova.

Eksterijer i enterijer novog zdanja, Foto Promo / AL_A

Foto Promo / AL_A

Konkurs za viziju

U IME Vlade Srbije u partnerstvu sa Kabinetom premijera, Ministarstvom kulture i informisanja, Gradom Beogradom i Beogradskom filharmonijom, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je 2021. godine pokrenuo konkurs za dizajn, na koji je prispelo 37 prijava iz 15 zemalja. Međunarodni žiri ocenjivao je nacrte razvijene po detaljnim smernicama i tehničkim konceptima koje su izradili konsultanti za strateško planiranje umetnosti i kulture britanske multinacionalne firme Arup, kao i prema planu detaljne regulacije Grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni