O POEZIJI CRNJANSKOG: Naučni skup u Trebinju

M. N. M.

29. 03. 2022. u 15:01

POVODOM godišnjice poeme "Lament nad Beogradom" organizovan je skup "Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog" u saradnji Instituta za književnost i umetnost (Beograd) i Dučićevih večeri poezije (Trebinje). Skup se održava u Trebinju 6. i 7. aprila.

О ПОЕЗИЈИ ЦРЊАНСКОГ: Научни скуп у Требињу

Vikipedija

Ove godine navršava se 60 godina od objavljivanja poslednjeg lirskog ostvarenja Miloša Crnjanskog, a sledeće 130 godina od rođenja pesnika koji se oblikovao u jedan od najoriginalnijih autorskih glasova srpske međuratne književnosti. Podstaknuti idejom da godišnjice pomažu da se vratimo na stvaralački opus jednog autora, da ga sagledamo iz novog ugla, Institut za književnost i umetnost iz Beograda i Dučićeve večeri poezije iz Trebinja organizuju naučni skup, čiji su urednici dr Svetlana Šeatović, naučni savetnik, i dr Bojan Čolak, viši naučni saradnik. To će biti 28. naučni skup i zbornik radova u ediciji "Poetička istraživanja" Instituta za književnost i umetnost. Izlagaće više od dvadeset i pet naučnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, a biće promovisan i zbornik "Poetika i poezija Miroslava Maksimovića" - rezultat prošlogodišnje saradnje sa Dučićevim večerima poezije i skupa održanog onlajn, o kome će govoriti prof. dr Jovan Delić, prof. dr Predrag Petrović i urednici zbornika  dr Svetlana Šeatović i dr Marko M. Radulović.

"Mit, tradicija i simbol u poeziji Miloša Crnjanskog" je 14. naučni skup koji će Institut organizovati i 14. zbornik koji će publikovati u saradnji s Dučićevim večerima poezije i gradom Trebinjem, u danima kada se obeležava dan Dučićeve smrti, 7. april, s nizom manifestacija u slavu poezije i pesničke reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri