"KONTRABAS" U "PAROBRODU": Monodrama po tekstu Patrika Ziskinda, u režiji Vladana Đurkovića

D.B.M.

08. 02. 2022. u 13:05

U UK "Parobrod" sutra će biti izvedena monodrama "Kontrabas", po tekstu Patrika Ziskinda, u režiji Vladana Đurkovića, a ulogu tumači Đorđe Kreća. Monodrama je premijerno izvedena na Međunarodnom festivalu kontrabasa "Basomaniji" u Beogradskoj filharmoniji.

КОНТРАБАС У ПАРОБРОДУ: Монодрама по тексту Патрика Зискинда, у режији Владана Ђурковића

Marko Popović

U životu jednog muzičara, kontrabas predstavlja prijatelja, neprijatelja, ljubavnicu, prepreke na putu koje je sam sebi zacrtao. Ono što do sada nijedan kompozitor nije iskomponovao, može se videti na sceni u ovoj monodrami. Kontrabasista koji slobodno vreme provodi u sobi boreći se sa svojim problemima, upušta se u srdačno i opširno izlaganje o svom instrumentu, koje postaje sve prisnije i intimnije ne bi li se, uz obilje samoironije i duhovitih komentara, postepeno pretvorilo u iskreno životno ispovedanje, u pokušaj kritike ovog društva i života, u očajnički i neodgodivi vapaj za promenom.

"Kontrabas" je napisan 1981. godine, preveden na 27 jezika i jedan je od najigranijih nemačkih komada. U Beogradu je devedesetih godina Predrag Ejdus igrao ovu, u to vreme veoma popularnu predstavu i skoro da se nije moglo doći do karte u malom pozorištu Duško Radović.

Posle tri decenije ulogu kontrabasiste igra diplomirani glumac Fakulteta dramskih umetnosti Đorđe Kreća, kojeg pamtimo i po izuzetnim ulogama u serijama "Istine i laži", "Vojna akademija", "Drim tim", kao i u predstavama "Florentinski šešir" pozorišta Boško Buha, "Porodične priče" pozorišta Slavija, kao i u predstavama "Parče noći na Ivanovoj gajbi", "Trnje", "Knjiga o džungli", "Rogovi u vreći"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)