SVESTRANO O SLOŽENOM OPUSU: Nova stručna vođenja kroz Velučkovićevu retrospektivu u MSUB

M.A.K.

02. 02. 2022. u 16:50

STRUČNA vođenja kroz postavku "Vladimir Veličković: Figura kao izraz egzistencije" u Muzej savremene umetnosti na Ušću, odvijaće se tokom februara četvrtkom u 16 i subotom u 13 časova.

СВЕСТРАНО О СЛОЖЕНОМ ОПУСУ: Нова стручна вођења кроз Велучковићеву ретроспективу у МСУБ

Foto promo MSUB

Tako će već 3. februara, koautor izložbe Žaklina Ratković, muzejski savetnik provesti gledaoce kroz sve specifične tematsko-problemske segmente ove retrospektive, koja prati kontekst u kome se umetnik formirao i stvarao osoben likovni jezik.

Izložba obuhvata deset odvojenih celina, koje se fokusiraju na određene teme i simbole kao i njihovo značenje u slikarstvu Veličkovića (1935-2019), čiji složen umetnički opus korespondira sa najvišim dometima savremenog slikarstva. Njegov rad se prati od najranijih crteža i slika nastalih u beogradskom periodu, preko barokne uzvitlanosti naglašenog pokreta u ciklusu "Strašila" i figura u različitim fazama trčanja ili pada inspirisanih Mejbridžovim istorijskim eksperimentima s fotografijom, sve do poslednjih prizora spaljene zemlje i pejzaža čija se linija horizonta gubi u izmaglici dima i magle. Posebnu celinu čini program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena. Izložba traje do 21. februara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture