O SEOBAMA KROZ UMETNIČKU VIZIJU: Povodom titule Evropske prestonice kulture i Dan Grada Novog Sada sutra će biti obeležen na poseban način

J. SIMIĆ

31. 01. 2022. u 10:25

VEĆ osamanaest dana na svakom koraku Novi Sad oku Evrope prikazuje najveće vrednosti i obeležja svoje kulture, pa će u tom duhu i Dan Grada 1. februar biti obeležen na jedinstven način - dva muzeja, kroz dve izložbe, ispričaće zajedničku priču evropskog Novog Sada. Tema te priče su seobe.

О СЕОБАМА КРОЗ УМЕТНИЧКУ ВИЗИЈУ: Поводом титуле Европске престонице културе и Дан Града Новог Сада сутра ће бити обележен на посебан начин

Foto V. Veličković

Izložba Muzeja Vojvodine "Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine" i postavka "Akcenti - Novi Sad" Muzeja Grada Novog Sada, označiće početak novog programskog luka "Seobe" u okviru projekta Evropske prestonice kulture. Spajanje programa i udruživanje u ovom poduhvatu dve značajne ustanove novosadske kulture, na nov način osvetliće Novi Sad.

Za direktora Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" Nemanju Milenkovića, spajanje ove dve kulturne institucije predstavlja svojevrstan most.

- Prvi put će kretanjem od jedne do druge izložbe, od jednog do drugog vremena, publika biti u prilici da na jedinstven način doživi prošlost Novog Sada i da preispita svoj odnos prema seobama. U Novom Sadu, migracije su bez obzira na okolnosti, uvek donosile jednu novu snagu zahvaljujući kojoj je ovaj grad, između ostalog, i postao Evropska prestonica kulture - smatra Milenković.

Izložba "Tamo gde seoba završava - od rimske Panonije do današnje Vojvodine" Muzeja Vojvodine osmišljena je na inovativan način, do sada neviđen u muzejskoj praksi naše zemlje, a svaki deo detaljno je razrađen i prezentovan sinergijom nauke, kulture i različitim vidovima savremene umetnosti.

Muzej Vojvodine, naime, jedini na svetu poseduje tri pozlaćena kasnoantička šlema. Deo izložbe biće i monodrama "Krv i blato." Reč je o rediteljskoj adaptaciji priče "Dizonov put" Zorana Subotičkog, u režiji Radoslava Milenkovića, kao i filmski esej "Tragovi seoba". Za ovu priliku harfistkinja Sofija Sibinović komponovala je i originalnu muziku.

- Postavka uključuje i aplikaciju koja omogućava da se ona pogleda sa bilo koje lokacije čime značajno uvećavamo njenu globalnu vidljivost. Takođe, kreiran je i interaktivni digitalni sadržaj posvećen deci, odnosno strip kroz koji mladi mogu da se upoznaju sa pričom o čuvenim šlemovima neprocenjive vrednosti iz rimskog doba - ističe direktorka te ustanove mr Tijana Stanković Pešterac.

U želji da Novosađani i njihovi gosti upoznaju svoj grad na drugačiji način, prelazak iz perioda duge rimske vladavine, preko 18. veka pa sve do prošlog stoleća, u Ulici Žarka Vasiljevića postavljen je svojevrstan most koji će voditi do izložbe "Akcenti - Novi Sad", Muzeja Grada Novog Sada. Ova izložba zamišljena je kao multimedijalna platforma koju će, simbolično, činiti 22 celine - 22 akcenta.

Izbor akcenata, po viđenju direktorke Vesne Ivković, predstaviće grad u duhu njegovih istorijskih vrednosti, kao što su evropeizam, multikulturalnost, borba za slobodu, obrazovanje i emancipacija, te neprekidni razvoj i spremnost za usvajanje novih trendova. Hronološko-tematski koncept, izbor i izlaganje reprezentativnih predmeta iz fonda Muzeja, kao i multimedijalni sadržaji bazirani na originalnoj istorijskoj građi, omogućiće posetiocima jedinstven doživljaj različitih aspekata lokalne istorije i kulturnog nasleđa.

Poseta izložbama u utorak na Dan Grada Novog Sada biće besplatna za sve posetioce, a od 2. februara, ulaznice će biti naplaćivane po redovnim cenama Muzeja. Posetioci su u obavezi da nose zaštitne maske na svim događajima.

INSPIRACIJA ZA 130 UMETNIKA

OSIM ove dve velike izložbe, programski luk "Seobe" sve do 20. marta uz više od 130 umetnika među kojima su njih 90 gosti iz evropskih zemalja na više od 300 kulturnih događaja prikazaće kretanje stanovništa i fenomen migracija koje kreiraju kulturnu sliku jednog podneblja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024