DEGRADACIJA PORODICE: Predstava niškog teatra "Heroj nacije" gostuje na sceni "Madlenijanuma"

D. Alihodžić

28. 01. 2022. u 11:09

PREDSTAVA "Heroj nacije" po tekstu Ivana Lalića a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića sa kojom će niško Narodno pozorište po treći put gostovati u "Madlenijanumu", bavi se degradacijom porodice i dezorijentacijom pojedinca.

ДЕГРАДАЦИЈА ПОРОДИЦЕ: Представа нишког театра Херој нације гостује на сцени Мадленијанума

"Heroj nacije" / Foto NP Niš

Reditelj i direktor niškog Pozorišta ističe da je zadovoljan što se saradnja nastavlja i da se nada da je ona uvod u jedno "pravo, pozorišno proleće".

- Svi očekujemo da se ovo ludilo zvano korona završi i da se vratimo normali. Sve to zavisi od grada do grada i od epidemioloških prilika u svakoj sredini, ali na nama je da obezbedimo sigurnost glumcima i publike. Zato smo se i odlučili za ovu predstavu, jer nije u pitanju veliki glumački ansambl, pa je lako pokretljiva - kaže Milovanović.

Što se same predstave tiče, Milovanović navodi da u suštini govori o uticaju medija na život običnog čoveka.

- Naša predstava upravo insistira na gledaocu. Ona ne prikazuje stvarnost varljivih odraza, ne nudi nikakve odraze, već polazeći od vlastite i društveno-stvarnosne materijalnosti, dozvoljava da se one sagledaju u jednom istom kretanju. Tako se propitivanjem funkcije pozorišta postavlja pitanje: da li je pametno to što je publika rekla? Tekst sa jedne strane pokušava ako ne da pronikne, onda da ukaže na posledice eksperimentisanja s krhkošću ljudske psihe, željom za brzopoteznom slavom i privilegijama te i takve slave, nastalih po pravilu iz metastaziranja haosa i nasilja u društvu - ističe naš sagovornik.

Glavnog lika Budimira Životića igra Dragan Boža Marjanović, njegovu ženu Desanku - Snežana Petrović, sina Ljupčeta tumači Uroš Milojević, Novinarku - Jovana Golubović, a Pogrebnika - Dragiša Veljković. Niški glumci ističu da igraju ovu predstavu u čast svog, nedavno preminilog kolege Dragoslava Savića Safe koji je trebalo da tumači glavnu ulogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna