ZA FILMOVE 830 MILIONA: Filmski centar Srbije sumirao rezultate rada u protekloj godini, podržano čak 36 dugometražnih projekata

A. P.

03. 01. 2022. u 11:28

FILMSKI centar Srbije nedavno se, za svoj 62. rođendan, osvrnuo na rezultate koji su postignuti u prethodnoj godini, punoj izazova.

ЗА ФИЛМОВЕ 830 МИЛИОНА: Филмски центар Србије сумирао резултате рада у протеклој години, подржано чак 36 дугометражних пројеката

Film "Toma" / Foto Promo

Najvažnija delatnost FCS je sufinansiranje domaćih filmova i manjinskih koprodukcija, a na 19 različitih konkursa u 2021. filmski projekti su podržani sa ukupno 831,6 miliona dinara, što je povećanje u odnosu na 724,5 miliona iz 2020. godine.

- Kada je reč o dugometražnim domaćim filmovima, u 2021. podržano je 36 projekata (igrani, dokumentarni, animirani, za decu) što je najveći broj u istoriji FCS - navode u ovoj ustanovi.

Listu najuspešnijih srpskih filmova u prethodnoj godini predvodi "Strahinja Banović" Stefana Arsenijevića, koji je bio apsolutni pobednik festivala u Karlovim Varima, osvojivši Kristalni globus za najbolji film, za najboljeg glumca i još tri priznanja. Na međunarodnim festivalima u Evropi i svetu nagrade su osvojili i drugi srpski filmovi: "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Kelti" Milice Tomović, "Pejzaži otpora" Marte Popivode...

Posle gotovo polugodišnjeg zatvaranja bioskopa u 2020. zbog epidemije korone, protekla godina je po gledanosti bila mnogo bolja za srpski film. Premijerno je prikazano 15 dugometražnih filmova, a gledanost pojedinih ostvarenja uveliko je nadmašila cifre i iz "najboljih dana bioskopa".

- Veliki bioskopski hitovi "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića i "Južni vetar: Ubrzanje" Miloša Avramovića imali su rekordnu gledanost u Srbiji i regionu, dokazavši da je publika i te kako zainteresovana za srpski film. Zapaženu gledanost u domaćim bioskopima imali su i "Jedini izlaz" i "Nečista krv - Greh predaka" čiji je nastanak, baš kao i u slučaju "Tome" i drugog dela "Južnog vetra", podržao FCS - kaže se u izveštaju.

Prošlog leta, u junu, osnovana je Asocijacija filmskih festivala Srbije (AFIFS), a Memorandum o saradnji potpisali su predstavnici FCS i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji. Protekle godine FCS je, u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu, nastavio obuke za deficitarna zanimanja u filmskoj industriji. Zainteresovani su bili u prilici da se prijave za radionice za sekretarice i asistente režije, rasvetljivače - gafere, scenske radnike - farmajstore, šarfere, švenkere i, po prvi put, za tehničare digitalnog vizuelnog sadržaja.

U okviru izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije u 2021. objavljeno je šest knjiga o sedmoj umetnosti, a na izmaku godine očekivala su se još dva naslova.

TRIBINE I PROMOCIJE

KRAJEM oktobra, u više od 40 bioskopa i institucija kulture, u 26 gradova širom Srbije, održana je manifestacija "Dani srpskog filma". A u saradnji sa Domom omladine Beograda, FCS je tokom 2021. organizovao i četiri tribine o identitetu srpskog filma u 21. veku na kojima su učestvovala renomirana imena iz sveta filmske kritike, istorije i teorije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista