ZAŠTITNIK NACIONALNOG DUHA: Na Učiteljskom fakultetu komemoracija u čast profesora Aleksandra Jovanovića

D. Bt.

28. 12. 2021. u 22:11

Svime što je činio ispunjavao je svoj unutrašnji nalog čuvara nacionalnog duha i identiteta. Ovo je istakla dr Zorana Opačić na današnjem komemorativnom skupu na Učiteljskom fakultetu posvećenom Aleksandru Jovanoviću (1949-2021), istaknutom književnom kritičaru, istoričaru književnosti i univerzitetskom profesoru.

ЗАШТИТНИК НАЦИОНАЛНОГ ДУХА: На Учитељском факултету комеморација у част професора Александра Јовановића

Foto M. B.

- Bio je prijatelj sa velikim pesnicima, naučnicima, akademicima, i sasvim običnim ljudima. Radovao se umnim i, po pravilu, šaljivim razgovorima, ali i uživao u narodnoj životnoj mudrosti. Upravo taj spoj narodskog čoveka i vrhunskog intelektualca i svetskog putnika činio ga je jedinstvenim - kazala je Opačićeva.

Dr Aleksandar Jerkov je podsetio da je Jovanović bitno uticao na transformaciju Pedagoške akademije u danas ugledni Učiteljski fakultet, na kome je zasnovao jedinstvenu katedru za srpsku književnost i jezik i metodiku.

- Takva zasluga zaslužuje da nešto na ovom fakultetu ponese ime Aleksandra Jovanovića kako bi se i buduće generacije upoznale sa ovim zaslužnim i dobrim profesorom i čovekom - rekao je Jerkov.

Od Jovanovića su se oprostili i dr Danko Mandić, dekan Učiteljskog fakulteta, i dr Bojan Jović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri