ISIDORA, HVALA TI ZA MUZIKU: Komemorativni skup posvećen prerano preminuloj kompozitorki i akademiku upriličen u SANU

M. MIRKOVIĆ

21. 12. 2021. u 22:27

KOLEGE velike Isidore Žebeljan - umetnici, akademici, saradnici, nadahnuto su u utorak govorili o njoj na komemorativnom skupu upriličenom u SANU, posvećenom kompozitorki koja je svetom minula krajem septembra prošle godine. Stigla je, za tek 53 godine života i uprkos bolesti, da ostvari blistavu karijeru, postane članica SANU i dugo najmlađi naš akademik, najizvođenija naša kompozitorka u svetskim okvirima... - te je skup "Sećanje na Isidoru Žebeljan" okupio veliki broj poštovalaca, prijatelja i onih koje je za svog prekratkog veka nadahnula.

ИСИДОРА, ХВАЛА ТИ ЗА МУЗИКУ: Комеморативни скуп посвећен прерано преминулој композиторки и академику уприличен у САНУ

Foto N. Skenderija

Ugledni arhitekta i akademik, sekretar Odeljenja umetnosti SANU, profesor Milan Lojanica naglasio kako je Isidora bila od velikog značaja za sredinu u kojoj je stvarala, kao ličnost visokog ugleda i ubedljivog autoriteta, čiji jednako ubedljiv opus svedoči o nesvakidašnjoj nadarenosti bez premca.

- Sve što je radila radila je energično, sa emocijom, u karakterističnom tempu sa eruptivnom žustrinom. Kao da se nekud žurila, žurila da realizuje svoj opus. Gradila je svoju muziku od naoko teško spojivih i nespojivih materijala i elemenata muzičkog jezika, od autentične narodne do klasične muzike - naveo je Lojanica, govoreći o umetnici koja je uvek birala put kojima se ređe ide, "strmim putem protiv struje".

Lojanica je podsetio da je Isidora Žebeljan 2006, sa tek 39 godina, postala dopisni član SANU, a od 2012. i redovni, a Ivana Medić iz Muzikološkog instituta SANU u kome je Isidora ostavila dubok trag i ostvarila nemerljiv doprinos, govorila je o kompozitorki kao o vunderkindu, osobi koja je radila uvek spremnije i brže od svoje generacije: FMU je upisala već sa 17, da bi posle diplomiranja odmah bila primljena za asistenta profesora Vlastimira Trajkovića, a još tokom studija je bila članica kompozitorske grupe "Veličanstvenih sedam".

Medićeva je istakla da je, od početka nesrećnih i ratnih devedesetih, kada je zemlju napustilo više od 60 kompozitora, Isidora Žebeljan "donela hrabru odluku da ostane i da se bori" - iako su njene najznačajnije kompozicije nastale kao porudžbine iz inostranstva, a veliki deo čak nikada nije izveden u Srbiji.

"Duboki naklon kompozitorki Isidori Žebeljan" naslovila je svoje obraćanje Vida Ognjenović koja je, govoreći i onoj koja je "muziku smatrala sferom aposolutne čistote", navela:

- Muzika je za Isidoru bila predeo dosegljivog savršenstva, koje je vredno svakog napora. Nije podnosila površni muzički nered, svaku aljkavost u muzici smatrala je zloupotrebom.

I ova rediteljka i pisac je, baš kao i Lojanica, primetila da "sporost nije bila Isidorin tempo", opisujući veliku kompozitorku kao "erupciju uraganskog talenta". Ognjenovićeva se poklonila Isidori i "muzici u kojoj ona sad živi" i zahvalila joj se "za sve što je učinila za ovu kulturnu zabit koja opstaje na časnim izuzecima".

Violinista i profesor Kraljevskog muzičkog koledža iz Londona Danijel Rouland istakao je u video-obraćanju da je njegova draga prijateljica, veliki kompozitor i nacionalno blago, kako je nazvao Isidoru, imala napretek talenta, topline, energije, razdraganosti, nežnosti i mašte.

Foto N. Skenderija

- Nikad nisam sreo kompozitora čija je muzika bila toliko eklektična. Govorio sam da je njena muzika srpska, jugoslovenska, balkanska tradicionalna pesma i ples, koja kroz njen intelekt i maštu postaje avangardna i odvažna, ali ostaje ukorenjena u narodne tradicije i potpuno jedinstvena - rekao je Rouland o delu Žebeljanove, genijalne i muzički briljantne osobe koju su svi voleli, kako studenti i kolege tako i publika.

ODUŽITI DUG

MEDIĆEVA je istakla da je Isidora Žebeljan puno uradila za kratko vreme koje joj je bilo na raspolaganju, a da sad na muzikolozima ostaje veliki posao obrade i vrednovanja njenog dela, kroz naučne skupove, knjige, zbornike i drugo, da "joj se makar na taj način odužimo".

ISTINSKI JEDINSTVENA

POL Kasidi, umetnički rukovodilac čuvenog Brodski kvarteta iz Londona, u svom video-obraćanju je rekao da je već pri prvom susretu sa Isidorom Žebeljan shvatio da je u "u prisustvu istinski jedinstvenog muzičara", te da su postali kolege i bliski prijatelji "deleći muziku i hranu širom Evrope i dalje", i da srećom Brodski kvartet ima snimljen CD sa njenom muzikom koju će uvek slaviti, nastojeći da njena predivna muzika živi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)