KULTURA MU BILA TAČKA OSLONCA: Komemorativni skup u UKS posvećen Đoki Stojičiću

D. Bt.

06. 12. 2021. u 22:20

U SVEČANOJ sali UKS je održan komemorativni skup posvećen Đoki Stojičiću (1936- 2021), piscu, publicisti i kulturnom posleniku.

КУЛТУРА МУ БИЛА ТАЧКА ОСЛОНЦА: Комеморативни скуп у УКС посвећен Ђоки Стојичићу

Foto Z. Jovanović

U ime Udruženja, od Stojičića se oprostio Vidak Maslovarić, koji je rekao:

- Uglednicima savremene srpske književnosti i kulture koji su nas tokom protekle i ove godine napistili pridružio se, nažalost, Đoko Stojičić, autor širokog stvaralačkog raspona, ne samo u domenu književnosti već i u diplomatiji i drugim oblastima kojima se bavio, dajući uvek najbolji deo sebe.

Stojičićeva privrženost duhovnim vrednostima, vidljiva je na svim poljima na kojima je radio, kao glavni urednik "Studenta" i NIN-a, urednik Opšteobrazovog programa TV Beograd, ministar kulture, u teškom vremenu sankcija, kao ambasador u Češkoj Republici, istakao je dr Milivoje Pavlović, i dodao:

- Stojičićevo poimanje kulture bilo je moderno: na ovaj sektor gledao je kao na bogato izvorište, po kojem spadamo u razvijenije zemlje. Stalno je ponavljao da su naši uzori Pupin, Tesla, Milanković, Vuk, Njegoš i Andrić, Ne slučajno jedna njegova knjiga tekstova o kulturi nosi naslov "Tačka oslonca. Za Stojičića, kultura je naša tačka oslonca.

Foto Z. Jovanović

Izražavajući zahvalnost predsedniku države što je podržao predlog UKS i KPZ Srbije da Stojčić počiva u Aleji zaslužnih građana, Živorad Žika Ajdačić je rekao:

- Imao sam tu čast da se družim sa Stojičićem više od 50 godina. Učestvovali smo na mnogobrojnim kulturnim manifestacijama, Srbije i Jugoslavije. Posebno ističem njegovo angažovanje u radu KPZ Srbije, kao i njegovo učešće kao člana organizacionog odbora Dragačevskog sabora trubača, Vukovog sabora, Đurinih dana u Srpskoj Crnji.

Podsticao dobrotu

NA Novom groblju, od Stojičića se oprostila mr Dušanka Lukić Havelka, koja je rekla:

- Celog svog života delovao je kao eliksir za urazumevanje neprijateljstva, sukoba među ljudima, a posebno među onima različitih ideologija i nacionalnosti. On je i to radio svojom poezijom, podsticao solidarnost, dobrotu, čuvanje prirode i života ljudi.

- Živeće svoj život, a ako film bude dobar (a imao sam sreće da napravim neke koji žive više od 40 godina i nisu izgubili ništa na svežini), ako i on budeo imao vitalitet, snagu i energiju, retko će se ko sećati kad je tačno bila premijera. Ni ja ne pamtim kad je bila premijera "Ko to tamo peva", jer to nije ni važno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)