U PITANJU JE ČISTA POLITIKA: Bajić odbio film Gorana Markovića, a sada ga "brani" od države!

Novosti online

09. 12. 2021. u 11:13

ALEKSANDAR Jovanović Ćuta, lider pokreta Ekološki ustanak, održao je konferenciju za štampu na kojoj je zatražio ostavku Upravnog odbora Filmskog centra Srbije zato što nema novca za film reditelja Gorana Markovića, koji je prethodnih dana dospeo u žižu javnosti rekavši da je uhapšen na protestima.

У ПИТАЊУ ЈЕ ЧИСТА ПОЛИТИКА: Бајић одбио филм Горана Марковића, а сада га брани од државе!

Foto: Z. Jovanović/Tanjug/Dragan Kujundžić

- Ko je ta Jelena Trivan? Predsednica upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Ma ko je ona da cenzuriše i da odlučuje da jedan Goran Marković, Želimir Žilnik i Srđan Dragojević ne dobiju novac za proizvodnju njihovih filmova. Ako nema novca za ove umetnike, neće je biti ni za njenu platu. I tražićemo momentalno njenu ostavku sa ove funkcije - oštro je poručio Ćuta, koji je propustio da pomene kako članovi UO Filmskog centra Srbije, na čelu sa Jelenom Trivan, već četiri godine rade bez naknade.

Ćuta je zatražio ostavku Trivanove zbog toga što Goran Marković nije prošao na konkursu, pa je sve jasnije da opoziciji nisu važni film i kultura, već je u pitanju čista politika.

Zanimljivo je da je na konkursu za igrani film film Gorana Markovića odbačen, i protiv njegovog filma bila je komisija u kojoj su sedeli Darko Bajić i Srdan Golubović, koji se danas javljaju kao njegovi glavni branioci. Naravno da tada Marković nije napao komisiju za cenzuru, nego je rekao da njegov film nije mogao da prođe "jaku konkurenciju mladih autora".

Stvar je još zanimljivija sa filmom "Škartovi" Srđana Dragojevića. Kada je još 2019. odbačen njegov film, on je napravio javnu kampanju optužujući Nebojšu Pajkića da je član komisije koji ga je oštetio. Međutim, još jedna komisija, i to njemu bliskih ljudi, odbacuje film 2020. godine, i on film koji su dve eminentne komisije odbacile kao nekvalitetan takođe prijavljuje kao remek-delo.

Darko Bajić, koji je lično glasao protiv filma Gorana Markovića, sada smatra da je ovo kraj kinematografije sada kada gorepomenuti reditelj nije dobio novac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!