GOSPODIN OD STIHA: Premijera dokumentarca o Matiji Bećkoviću u režiji filmskog veterana

D. MATOVIĆ

29. 11. 2021. u 09:21

PESNIK i akademik Matija Bećković rođen je na današnji dan - 29. novembra 1939. godine.

ГОСПОДИН ОД СТИХА: Премијера документарца о Матији Бећковићу у режији филмског ветерана

Matija Bećković i Puriša Đorđervić, Foto Arhiva "Novosti"

Ovaj rođendan je za Matiju poseban i po tome što će večeras u Domu omladine biti održana premijera dokumentarnog filma "Gospodin", koji je posvećen njegovom životnom putu i ličnostima koje su mu posebno značile. Reditelj ostvarenja, koje će biti prikazano u okviru Festivala autorskog filma je legendarni Puriša Đorđević.

- Slučajno se poklopilo da je danas Matijin rođendan - kaže Puriša, za "Novosti".

- Matija i ja se poslednjih godina nalazimo u jednoj kafani. Ne viđamo se zbog pesama njegovih, niti zbog mojih filmova, već zato što se tamo služi perfektan srpski kupus.

Pošto poznajem hranu, poznajem i ona jela koja su najbolja za jedan film. U ovakvom tretmanu pokušao sam da sa Matijom više razgovaram pred kamerama, nego što sam izmišljao kadrove koji bi bili najbolji da obeleže taj film. Imao sam sreću da je Matija bio veoma raspoložen na snimanju i na momente je, prvi put, što mnogi ne znaju, ispričao svoju definitivnu biografiju, od rođenja do ovih dana.

Da odabere Bećkovića za junaka, Đorđevića nije podstaklo samo njegovo pesništvo, već i Matijin život. U filmu, Matija otkriva kako je završio osnovnu školu, učio gimnaziju u Valjevu, kada se prvi put zaljubio, šta je osećao kada je dobio ćerke. Otkriva Matija i kako je napisao silne pesme.

- Prikazane su njegove porodične uspomene, sećanja na Crnu Goru, na poeziju. Za film sam koristio i snimke tradicionalnih Matijinih večeri poezije, kad on govori svoje stihove u prepunom Zvezdara teatru - priča Đorđević. - Iskoristio sam snimak kada Matija govori svoju čuvenu poemu "Vera Pavladoljska", koju je posvetio svojoj supruzi.

U "Gospodinu" je, između ostalog, ispričana priča o velikoj ljubavi između Bećkovića i Vere Pavladoljske. Buknula je kada je Matija bio osmi, a Vera peti razred valjevske gimnazije.

- Ta ljubavna priča je osnova filma - kaže Đorđević.

- Matija se, na neki način, stihovima i u mom filmu obraća svojoj ženi koja je, nažalost, rano umrla. Matija u filmu na sceni Zvezdara teatra govori stihove o njoj, ali sala je prazna. U publici je samo gospodin Bećković. Dok on sedi praznom salom odjekuju stihovi "Vere Pavladoljske".

I poslednji kadar posvećen je tome i ide uz stih: "Nosiću te u očima svojim".

Đorđević otkriva kako se Bećković snašao u ulozi:

- Matija je bio vrlo snažan i originalan. Snimili smo kadar u kome Matija nekom maše. U sledećem vidimo da on maše Matiji koji mu se osmehuje. Ne znam nijedan film u kome je glavni junak mahao sebi kao glavnom junaku.

Đorđević kaže da su se razgovori između Matije i Bećkovića odvijali otmeno.

- Zato sam film nazvao "Gospodin". Tokom snimanja naši odnosi bili su apsolutno gospodski, iako se neke naše ideje i pogledi razlikuju. To nam nije smetalo da dostojanstveno snimimo ovaj film. Niti sam Matiji sugerisao šta će da govori, niti se on mešao u montažu.

* * * * * * *

BEĆKOVIĆ: NAJTEŽE JE GLUMITI SAMOGA SEBE

GLAVNI junak filma "Gospodin", na dan premijere, tačno u podne biće u valjevskoj gimnaziji, gde tradicionalno obeležavaju njegov rođendan. Uveče će ga proslaviti i u Domu omladine, uz film o sebi.

- Što reče Ivo Andrić: "Na mene časti kao na šarova kolja", ili što bi rekli Crnogorci: "Ko na Mirašu krasta" - našalio se Bećković.

- Glumio sam sebe, a to je najteže. Možda bi neko drugi tu ulogu bolje odigrao. Radio sam ono što je Puriša od mene tražio, slušao sam ga. Nisam napravio nijednu intervenciju.

Foto Ž. Knežević

Puriša ima 96 godina, a radio je sa takvim entuzijazmom kao da ima šest. Divio sam se njegovim idejama i kako je nadrastao razne naše raskole. Divio sam se kako je mislio celom glavom, što još ne uspeva našem narodu. Navikli smo se da pričamo iz raznih rovova i ne možemo toga da se oslobodimo. A, da neko misli celom glavom, poput Puriše, bio bi veliki naš izlaz i spas. Jedini spas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)