ĆUTANJEM PROTIV TERORA DIJALOGA: Igor Toholj o prvom Festivalu savremenog nemog filma u DKSG

A. POPADIĆ

22. 11. 2021. u 09:48

U DOMU kulture "Studentski grad" nedavno je održan prvi Festival savremenog nemog filma, koji je kao prateći program imao i retrospektivu klasičnih dela neme epohe, odnosno, retrospektivu restauriranih filmova Bastera Kitona. Novonastali filmovi, u okviru takmičarskog programa, prikazivani su sa živom, improvizovanom muzikom koju je izvodio Danijel Milošević - Dakazoo, dizajner zvuka i umetnik.

ЋУТАЊЕМ ПРОТИВ ТЕРОРА ДИЈАЛОГА: Игор Тохољ о првом Фестивалу савременог немог филма у ДКСГ

Kadar iz filma "Belzebub" / Igor Toholj

Cilj ovog festivala je, prema rečima umetničkog direktora Igora Toholja, revalorizovanje nemog filma kao originalnog kinematografskog izraza i filmskog jezika zasnovanog na vizuelnim, znakovnim i neverbalnim sredstvima izražavanja. A kakvi su današnji nemi filmovi i ko su njihovi autori?

- Savremena produkcija je vrlo raznorodna i potpuno nezavisna. Na konkurs se prijavilo više od 1.200 filmova, a mnoge smo morali da diskvalifikujemo jer su imali neku formu dijaloga. Preduslov je bio da nemaju dijalog, ali i da nemaju komponovanu muziku za film, već samo mogu da imaju atmosferske šumove i prirodne zvukove sredine u kojoj su dela snimljena. Ta ostvarenja su se na festivalu prikazivala uz improvizovanu muziku uživo. Prijavljeni filmovi su bili kratki igrani, kratki dokumentarni, eksperimentalni, animirani... - kaže, za "Novosti", Igor Toholj.

Među autorima filmova u takmičarskom programu bio je i Fabris Aranjo, asistent i montažer Žan-Lika Godara, reditelj filmova Parentheses i Lakeside Suite.

- Zajedničko svim tim filmovima je da su oni autentična kinematografska vizuelna dela koja sa publikom komuniciraju isključivo vizuelnim jezikom. Lišena su verbalizma i klasične dramaturgije. Dvadesetak odsto ostvarenja nije imalo nijednu komponentu zvuka, bili su apsolutno nemi - objašnjava Toholj i dodaje da većina nemih filmova izlazi iz okvira industrije, a veoma mali broj ima distributera.

- Oni uglavnom pronalaze svoje mesto na nekim festivalima u okviru pratećeg programa, u nekim "nišama" za eksperimentalni film. Zato smo odlučili da osnujemo festival koji bi imao fokus upravo na tim nemim ostvarenjima. To je jedno polje demokratičnosti, možete da se pojavite kao debitant ili kao neko ko nije filmski profesionalac, kao potpuni amater i predstavite svoj rad stručnom žiriju.

Prema njegovim rečima, kod nas postoji stereotipni doživljaj nemog filma isključivo kroz predstavu o slepstik komediji, u kojoj su pokreti ubrzani, mimika naglašena...

- Istorija filma smeštena u nemu epohu je mnogo više od toga. Postoje razni pravci. U ovom naletu serija ima onih izuzetno kompleksno režiranih i vizuelno zanimljivih, ali ima serija koje možete samo da slušate. Teror dijaloga i replika je do te mere ušao u kinematografiju, naročito u televiziju, da je postao dominantan - primećuje Toholj.

Namera organizatora da još više decentralizuju festival koji je ove godine, paralelno sa Beogradom, održan na Paliću i u Niškom kulturnom centru.

ĐACI I STUDENTI MEĐU PUBLIKOM

TOHOLjA smo pitali ko je činio publiku prvog Festivala savremenog nemog filma?

- Među gledaocima je bilo dosta učenika grafičke škole, sa smera fotografija i mediji, i iz još nekih gimnazija, dolazili su studenti, ali i naši stalni posetioci koji redovno prate program Doma kulture "Studentski grad". Nažalost, velika je kriza publike na festivalima, a razlog nije samo kovid. Samo nekoliko većih festivala uspeva da se izbori sa tim - primećuje Toholj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

GLOBALNO PREDGRAĐE U ĐARDINIMA:   Kolonijalnu izložbu Aleksandra Denića otvoriće Maja Gojković, ministar kulture