ALBUM SEĆANJA AKADEMACA SFRJ: Dom kulture "Studentski grad" pozvao nekadašnje stanare da šalju fotografije

B. BORISAVLjEVIĆ

07. 06. 2021. u 10:42

ŽIVOT studenata u kampusima bivših jugoslovenskih republika, prikazan kroz fotografije nekadašnjih akademaca stanara studentskih domova, tema je međunarodnog projekta Doma kulture "Studentski grad", pod nazivom "Oni žive".

АЛБУМ СЕЋАЊА АКАДЕМАЦА СФРЈ: Дом културе Студентски град позвао некадашње станаре да шаљу фотографије

"Studenjak", najveće akademsko naselje na Balkanu

Podršku daje i program za kulturu i medije Evropske unije "Kreativna Evropa".

Fotografije se mogu slati do septembra.

Prema rečima Maide Gruden, koordinatora projekta i urednice likovnog programa u Domu kulture "Studentski grad", prikupljanje materijala iz privatnih arhiva pokazalo je da, osim događaja vezanih za studentske proteste, ne postoje informacije o svakodnevnom životu, kulturnim navikama, slobodnom vremenu, međuljudskim odnosima, kao i društvenog i političkog angažovanja studenata, od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Osim fotografija, biće organizovano i snimanje audio-intervjua usmene istorije sa zainteresovanim sadašnjim i bivšim stanovnicima "Studenjaka".

1950. Fotografiju ustupila Dragica Krgović / Foto Privatna arhiva

- Projekat se, osim u Beogradu, realizuje i u Zagrebu, Rijeci, Podgorici, Novom Sadu i Madridu - navodi Grudenova. - Otvara se mogućnost da se komparativno sagleda kako su studenti živeli, od Drugog svetskog rata do danas, u ovim gradovima. Fotografije i audio-intervjui o životu u "Studentskom gradu" biće arhivirani na međunarodnoj kolaborativnoj digitalnoj platformi Topoteka i zvaničnom sajtu projekta, paralelno sa kolekcijama o životu njihovih kolega u drugim kampusima.

Naša sagovornica ističe da su u najvećem akademskom naselju na Balkanu, čija izgradnja je počela 11. aprila 1948. na omladinskoj radnoj akciji i prvi stanari su počeli da se useljavaju u februaru 1951. godine, živeli su studenti iz svih jugoslovenskih republika, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, ali i Afrike i Azije. Krajem pedesetih godina u Studentskom gradu stanovalo je 5.340 redovno useljenih studenata i veći broj "ilegalaca".Od 2010. godine, stranci se su se vratili u sobe u "Studenjaku".

1970. Fotografiju ustupio Vlado Kovačević / Foto Privatna arhiva

- Nadamo se da ćemo kroz ovo prikupljanje tek doći do novih infromacija - smatra Grudenova. - Projekat se bavi nematerijalnim nasleđem studenata. Sledeće godine, u drugoj fazi, u svakoj zemlji, po jedan umetnik i kustos će živeti u "Studenjaku" dva meseca. Oni će se baviti temama iz kulture i umetnosti, koje su studentima bitne. Treća faza je izdavanje publikacije, na kojoj će raditi istraživači iz različitih disciplina - istorije, antropologije, teorije umetnosti, na teme: svakodnevni život, kulturne navike, međuljudski odnosi, odnosi između polova, studentski aktivizam.

Dom kulture "Studentski grad" je nastao kao posledica studentskih protesta 1968. godine, a otvoren je 1974. godine uoči Dana mladosti, 25. maja, kada je proslavljan kao rođendan "voljenog" Josipa Broza Tita, koji je studentima u jeku protesta "priznao da su u pravu"...

Maida Gruden / Foto D. Milovanović

POZIV ZA DEVEDESETE

- VOLELI bismo da nam bivši stanari pošalju fotografije iz devedesetih godina, kako je izgledao život u "Studenjaku", kao i za period u vreme bombardovanja 1999. godine - ističe Maida Gruden. - Devedesetih smo svi teško živeli, pitamo se kakav je bio studentski standarad. Trebaju nam i fotografije sadašnje generacije akademaca. Mada, današnji studenti kada im to kažemo, pitaju se: "Šta se to nama bitno dešava."

Fotografije se mogu slati na mejlove - belgrade&theylive.eu i maida.gruden&dksg.rs, a kontakt telefon je 011/2691-442 i 064/466-76-08.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić