TESLA BEZ MASKE I ILUZIJE KAFKE: SNP priprema dve nove predstave

J. SIMIĆ

14. 11. 2021. u 09:11

SAM početak novembra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu posvećen je dvema novim predstavama - Nebojša Bradić režira komad "Tesla, izumetnik", a mladi reditelj Veljko Mićunović radi na predstavi Kafka machine.

ТЕСЛА БЕЗ МАСКЕ И ИЛУЗИЈЕ КАФКЕ: СНП припрема две нове представе

Ekipa predstave Kafka machine na konferenciji za štampu, FOTO S. Doroški (SNP)

Predstava o Tesli po romanu Vladimira Pištala "Tesla, portret među maskama" priprema se u susret 2022. godini kada će Novi Sad postati Evropska prestonica kulture. Deo predstave publika će imati priliku da pogleda 31. decembra za doček Nove godine na Trgu slobode, dok je zvanična premijera zakazana za 22. januar.

- Drama "Tesla, izumetnik", kao i Pištalov roman nije biografska rekonstrukcija jednog života, već priča koja se uspostavlja kao paradigma slike savremenog sveta. Tesla u drami stvarnost detektuje intuicijom, pa ga zbog toga imenujemo onako kako je to svojevremeno učinio Laza Kostić. Otuda baš ovakav naslov komada, otuda upotreba Kostićevski smele kovanice sastavljene od dve reči - izumitelj i umetnik - kaže Bradić.

Glavne uloge igraju: Marko Marković, Miroslav Fabri, Jugoslav Krajnov, Tijana Marković, Višnja Obradović, Alisa Lacko, Milan Kovačević, Sanja Krajnov, Aleksandar Gajin, Peđa Marjanović, Miodrag Petrović, Dragan Kojić, Grigorije Jakišić, Jovan Živanović, Ivana Vukčević, Aleksandra Pleskonjić...

Nebojša Bradić, FOTO S. Doroški (SNP)

Predstavu Kafka machine u adaptaciji i dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića publika će imati priliku premijerno da pogleda u decembru. Reditelj ističe da je Kafka vešto uočavao probleme sa kojima se suočava običan čovek u svakodnevnom životu, te je stvorio jedan svet koji štima po nadrealnim pravilima i to se do danas nije promenilo.

- Živimo u doba lakog pristajanja. Krijemo se iza lažnih identiteta. Pretvorili smo se u profile na društvenim mrežama. Iluzije su potrošene. Ideologije su zloupotrebljene.

Kritika sistema (koji je ujedno i najveći antagonista u svim Kafkinim delima) postaje jasna onda kada se otkrije da baš ta mašina, ona koja nas melje, ipak ne može da funkcioniše bez nas - kazao je Mićunović.

POSTAVKA

U PREDSTAVI mladog reditelja Veljka Mićunovića Kafka machine igraju: Aljoša Đidić, Radoje Čupić, Draginja Voganjac, Marija Medenica, Jovana Mišković, Dušan Vukašinović, Igor Greksa i Marko Savić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BAJKA O POZORIŠTU: Jubilarno izvođenje predstave u režiji Miloša Jagodića u Pirotu