"AIDA" MEĐU ZIDINAMA TVRĐAVE: Srpsko narodno pozorište počinje sezonu čuvenim Verdijevim delom

J. SIMIĆ

30. 08. 2021. u 14:20

NOVA sezona u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u znaku je trostrukog jubileja - 160 godina trajanja našeg najstarijeg teatra, 120 leta od smrti Đuzepea Verdija i 150 godina od praizvedbe njegove čuvene opere "Aida."

АИДА МЕЂУ ЗИДИНАМА ТВРЂАВЕ: Српско народно позориште почиње сезону чувеним Вердијевим делом

Foto V.Veličković (SNP)

Upravo ovom operom u četiri čina, a u režiji Aleksandra Nikolića, SNP će 15. septembra otvoriti svoju 161. sezonu i to pod vedrim nebom, među zidinama Petrovaradinske tvrđave.

Poslednjih godina, u pozorištima na Zapadu, zasićenim modernom produkcijom, osnažio se trend klasičnijeg pristupa operi. Najnovija postavka "Aide" u kreaciji SNP, predstavljaće kombinaciju klasičnog i modernog izraza. Publika će imati privilegiju da u nesvakidašnjem ambijentu prisustvuje spektaklu koji će uveličati orkestar i hor, kao i gostujući dirigent i solisti operske kuće "Arena di Verona".

- Za nas će ovo biti posebno iskustvo jer nalikuje onom u Verdijevo vreme, kada su se kalendari podešavali spram velikih premijera. Učestvovaće više od 350 muzičara, baletskih igrača i veliki broj statista za poznatu scenu marša vojnika - objašnjava Aleksandar Stankov, direktor Opere SNP.

Stankov podseća na minulu pandemijsku godinu koja je i glumce i publiku izolovala, daleko od teatra.

- Opera SNP od samog početka preuzela je ulogu vatrogasca, a tokom naših napora da stvorimo i ostanemo u kontaktu sa publikom u vanrednim okolnostima, naučili smo da održivost znači inovaciju i stalno prilagođavanje sadašnjem trenutku - veli Stankov.

TRI HILjADE GLEDALACA

OKO 3.000 gledalaca imaće priliku da prati ovo nesvakidašnje izvođenje jednog od omiljenih dela slavnog milanskog kompozitora. Mada će "Aida" biti izvedena na otvorenom, iz SNP poručuju da će biti ispoštovane sve preporuke Kriznog štaba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)