NOVA KNJIGA VLADANA MATIJEVIĆA: Roman "Van kontrole" čitaoce vodi u Beograd devedesetih godina prošlog veka

V.V.S.

05. 11. 2021. u 16:58

IZ štampe je izašao novi fantazmagorični roman Vladana Matijevića "Van kontrole" (u izdanju "Lagune") , koji čitaoce vodi u Beograd devedesetih godina.

НОВА КЊИГА ВЛАДАНА МАТИЈЕВИЋА: Роман Ван контроле читаоце води у Београд деведесетих година прошлог века

Izdavačka kuća "Laguna"

Tim povodom, autor objašnjava da je u njegovom delu reč o "dezorijentisanim mladim ljudima, prepuštenim stihiji, u svetu bez proklamovanih vrednosti, u kojem ništa nije vredno divljenja, ali ništa ni dovoljno užasno".

- Prikazani svet u romanu je posmatran kroz uveličavajuće staklo i takav je izobličen, strašan i smešan, ali nikako lažan. Iako je radnja romana po svemu sudeći smeštena u devedesete godine prošlog veka, junaci imaju slične egzistencijalne probleme kao i današnji mladi ljudi - ističe Matijević.

Roman "Van kontrole" nastao je od istoimenog kratkog romana, inače Matijevićevog prvog proznog rada objavljivanog kod različitih izdavača u Srbiji i Francuskoj, 1995, 2005, 2009. i 2013. i umnogome je različit od ostalih njegovih proznih ostvarenja, najviše u jeziku. Da ponovo napiše roman o istim junacima i istim događajima, autora je podstakla želja da delo razradi i proširi, ali i ispravi sitne slabosti koje su, kako kaže, pratile njegovo neiskustvo na početku književne karijere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGRADA STEVAN TOTOROVIĆ ZA MIRJANA MILOVANOVIĆ: Na Pogledima 2024 pohvaljeni Veroljub Naumović, Danilo Paunović i Marija Aranđelović