GRAD NOVI SAD SE PREDSTAVLJA U DUBAIJU: Evropska prestonica Kulture na svetskoj izložbi

S. BAJIĆ

28. 10. 2021. u 18:31

NOVI SAD, koji će prvog dana Nove godine zvanično poneti epitet „Evropska prestonica kulture“, biće predstavljen na svetskoj izložbi „Ekspo 2020“ u Dubaiju u subotu, 30. oktobra, u okviru programa „Dan evropskih prestonica kulture na paviljonu Italije.

ГРАД НОВИ САД СЕ ПРЕДСТАВЉА У ДУБАИЈУ: Европска престоница Културе на светској изложби

Foto V. Veličković/Promo

To potvrđuju u Fondaciji „NS EPK 2021“ koja će srpsku Atinu predstaviti na međunarodnom forumu „Evropske prestonice kulture i novi evropski Bauhaus: kako izgraditi prelepa, održiva, inkluzivna mesta“, u subotu, 30. oktobra, od 9 časova, što će biti emitovano i na Fejsbuk stranici grada.

- Međunarodni forum će kroz konkretne primere pokazati kako prestonice redizajniraju naše životne prostore tako što premošćuju svetove kulture i nauke, uključuju građane i promovišući pristupačnost. S tim u vezi, Novi Sad će akcenat staviti na mrežu kulturnih stanica, kao jedinstven model kulture, koji uključuje ustanove, organizacije, umetnike i građane i podiže prostorne kapacitete grada u službi umetnosti i kulture - kažu u NS EPK 2021.

Ključne u decentralizaciji kulture u Novom Sadu, kulturne stanice odigrale su važnu ulogu od početka pandemije koronavirusa, pružajući podršku lokalnoj sceni, posebno kroz prošlogodišnji konkurs „Umetnici. Sad!“, ali i kroz programske lukove „Doček“ i „Kaleidoskop kulture“, sve to uz programe najrazličitijih umetnika i organizacija koji se svakodnevno realizuju, postavljajući tako mrežu kulturnih stanica već sada kao legat grada, nakon godine titule.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili