"BEOGRAD ZA POČETNIKE" U GALERIJI 73: Predavanje arheologa Marka Aleksića o srpskim zemljama pre Nemanjića

D.B.M.

28. 10. 2021. u 12:54

NOVA tribina "Beograd za početnike" povešće posetioce na uzbudljivo istorijsko i arheološko putovanje u najzamagljenije vekove srpske prošlosti, o kojima se najmanje zna, a budi najveće kontroverze, kako naučnika tako i javnosti.

БЕОГРАД ЗА ПОЧЕТНИКЕ У ГАЛЕРИЈИ 73: Предавање археолога Марка Алексића о српским земљама пре Немањића

FOTO: Promo

 Kroz zagonetno i malo istraženo razdoblje nacionalne istorije, kroz vreme koje prethodi slavi Nemanjića, stručni, naučni, a popularni vodič u petak u Galeriji 73 biće poznati arheolog Marko Aleksić, koji u svetskoj arheologiji slovi za vrsnog poznavaoca srpskog srednjeg veka i viteštva uopšte. Sada je otišao još dublje u prošlost.

Zahvaljujući novim arheološkim istraživanjima Aleksić upoznaće nas sa prvim, po imenu poznatim srpskim knezom Dervanom i zemlji Bojki, nastanku titule župana, drevnim slovenskim naseljima sa ostacima paganskih hramova. Izuzetno važna iskopavanja otkrivaju vladarsku palatu na tlu Srbije iz 8. veka, koja predstavlja najraniju poznatu takvu građevinu u slovenskom svetu, ili više crkava znatno starijih od Raške episkopije, što pokazuje da su Srbi prihvatili hrišćanstvo ranije nego što se to do sada verovalo i da su se tu nalazili prvi poznati hrišćanski hramovi među Slovenima. Videćemo istorijske karte i ilustracije značajnih arheoloških nalaza, građevina, utvrđenja i naselja najstarije srpske države.


Jezikom istorijske i arheološke nauke Marko Aleksić, autor knjige "Srpske zemlje pre Nemanjića", koja je već postala bestseler i istorijski klasik, otkriće nam uzbudljivu priču o srpskom najranijem nacionalnom putovanju.

Naime, u periodu od 7. do 10. veka na ruševinama antičkog sveta izrastaju temelji Evrope kakvu danas poznajemo, prelamaju se ključni događaji za njenu istoriju, a na našim prostorima rađa se jedan nov svet. Slovenska plemena se šire i kreću ka jugoistoku Evrope, a među njima se vrlo rano izdvaja ime Srba.

Naši preci otpočeli su epsko putovanje od reke Labe na istoku današnje Nemačke, koje se posle više od 1500 kilometara završilo u okolini Soluna, da bi se zatim trajno naselili na Balkanu.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri