ROMAN U KUTIJI: Čuvena knjiga "Unikat" sa stotinu završetaka Milorada Pavića objavljena i na francuskom jeziku

D. Bt.

23. 10. 2021. u 11:26

POSLE engleskog, ruskog, španskog, bugarskog, rumunskog i slovenačkog, roman "Unikat" Milorada Pavića objavljen je ovih dana i na francuskom jeziku.

РОМАН У КУТИЈИ: Чувена књига Уникат са стотину завршетака Милорада Павића објављена и на француском језику

Foto M. Anđela

Mlada izdavačka kuća iz Liona Monts Metalliferes dugo je pripremala knjigu koja je ekskluzivna u svakom pogledu.

Prvi put objavljen 2004. "Unikat" je delta roman: ima stotinu različitih završetaka, pa čitalac može izabrati jedan, više ili svih 100 krajeva. Pisac je izdavačima ostavio mogućnost da roman štampaju u jednom ili dva toma - u jednom je sam roman, a u drugom su samo krajevi. Lionski izdavač objavio je "Unikat" u kutiji u kojoj će čitalac pronaći roman na jednoj strani kutije, a 100 krajeva na drugoj, odštampanih na različitim listovima kako bi mogao pomešati i čitati na način kako on želi.

- Voleli bismo da imamo 100 različitih omota, ali to je izuzetno komplikovano i skupo - kaže izdavač.

Foto Arhiva

Pavić je stvorio jedinstvenu književnu igru, ljubavnu priču zasnovanu na detektivskom zapletu koja se širi na sto grana i ostavlja mogućnost svakom čitaocu da bira svoju verziju romana.

Kako je, za "Novosti", rekla Jasmina Mihailović, književnica i starateljka nad legatom Milorada Pavića, u Italiji se nedavno pojavilo obnovljeno izdanje Pavićevog kultnog romana "Hazarski rečnik", koji je u ovoj zemlji objavljen još 1988. Pariski izdavač "Atila" objavio je prvi put Pavićev roman "Kutija za pisanje" u prevodu Marije Bežanovski.

knjiga nalazi se u trojezičnom paralelnom korpusu evropskog projekta ParColab, čije je sedište u Francuskoj, a namenjen je lingvistima, prevodiocima i studentima. Na univerzitetu Kerala u Indiji, Ana Sundev odbranila je doktorat na hindu jeziku sa temom "Intertekstualnost i hipertekstualnost u delima Umberta Eka i Milorada Pavića".

U Srbiji izdavačka kuća "Vulkan" uskoro će objaviti u jednom tomu "Sve priče Milorada Pavića", a šabačka "Sumatra" obnoviće roman u pripovetkama "Sedam smrtnih grehova" - kaže Jasmina Mihailović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024