JEZIKU JE MONAŠKI SLUŽBOVAO: Počinje naučno-književni skup u Matici srpskoj posvećen Jovanu Dučiću

J. SIMIĆ

15. 10. 2021. u 09:50

POVODOM 150 godina od rođenja Jovana Dučića, u Matici srpskoj, u Novom Sadu danas počinje a u ponedeljak u njegovom rodnom Trebinju biće nastavljen naučno-književni skup posvećen književnosti "knjaza srpske poezije" i diplomate koji je tokom trodecenijske karijere počevši od 1939. godine, u svojstvu ambasadora Kraljevine Jugoslavije službovao u Sofiji, Rimu, Atini, Madridu, Ženevi, Kairu, Budimpešti, Bukureštu i Lisabonu.

ЈЕЗИКУ ЈЕ МОНАШКИ СЛУЖБОВАО: Почиње научно-књижевни скуп у Матици српској посвећен Јовану Дучићу

Matica srpska u Novom Sadu / Foto N. Karlić

Svojevrsne dijaloge sa Dučićem danas u Svečanoj sali Matice srpske, prirediće naši eminentni ljudi od pera: Jovan Delić, Vladimir Gvozden, Stevan Tontić, Đorđo Sladoje, Ivan Negrišorac, Miroslav Aleksić, Jelena Novaković, Gordana Đilas, Jelena Marićević Balać, Blagoje Baković, Zorica Hadžić, Dragan Hamović, Rastko Lončar, Milena Kulić, Vesna Cidilko, Boris Lazić...

Svečani skup pozdraviće Matičin predsednik Dragan Stanić koji, za "Novosti", ističe da je sasvim razumljivo učešće naše najstarije književne, kulturne i naučne institucije u obeležavanju Dučićevog jubileja.

- Dučić pripada najvišoj kategoriji najviših naših vrednosti koje moramo neprestano ponovo čitati, tumačiti i pronalaziti često i neke skrivene poruke koje nam je ostavio. U pojedinim periodima svog života bio je veoma blizak Matici i izuzetno ju je poštovao. U Letopisu je objavio mnoge tekstove pa i neke pesme. Njegov prevodilački rad najviše je prezentovan upravo u ovom Matičinom časopisu - ističe Stanić uz napomenu da je Dučić bio veoma blizak sa tadašnjim urednikom Letopisa Milanom Savićem koji je docnije publikovao pisma razmenjivana sa ovim piscem.

Pesnik Blagoje Baković naglašava da je Dučić gotovo monaški službovao jeziku srpskom te neke pesme koje je on spevao, mogu u celosti da se odnose i na vreme današnje.

Poput svog prijatelja Šantića, Dučić je u početku svog pesničkog stvaralaštva bio pod uticajem Vojislava Ilića, ali docnije je izgradio svoju liriku po uzoru na francuske parnasovce i simboliste. Stoga je u vreme opšteg kulta prema poetskoj modi sa Zapada, Dučićeva poezija predstavljala novinu i osveženje.

ZAGONETAN DATUM

TAČAN datum rođenja Jovana Dučića do danas nije precizirani. Najčešće se pominju 1871, 1872. i 1874. godina. Pouzdano se zna da se upokojio 7. aprila 1943. u Indijani, a 22. oktobra 2000. godine njegovi posmrtni ostaci preneti su, kako je i želeo, u njegovo "voljeno Trebinje".

- Kada već ne možemo da utvrdimo tačan datum rođenja, možemo činiti ono što nam valja činiti - tumačiti delo jednog zaista velikog čoveka - kaže Dragan Stanić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)