ZLATNA ANTENA BOGDANU DIKLIĆU: Sutra počinje Međunarodni festival drama i serija

Jl. B.

04. 10. 2021. u 09:00

PRESTIŽNA nagrada Zlatna antena, za sveukupan doprinos televizijskoj produkciji u Srbiji i regionu, ove godine pripala je legendarnom glumcu Bogdanu Dikliću.

ЗЛАТНА АНТЕНА БОГДАНУ ДИКЛИЋУ: Сутра почиње Међународни фестивал драма и серија

Foto Z. Jovanović

Ovo, kao i druga laskava priznanja, biće uručena dobitnicima poslednje večeri 11. međunarodnog Festivala drama i serija (FEDIS), 7. oktobra u Domu omladine Beograda.

Tokom bogate karijere, Bogdan Diklić je odigrao više od 40 uloga u domaćim TV serijama, a šira publika, pre svih, pamti legendarne role Boce Čombeta u seriji "Grlom u jagode", Ernesta u "Balkan ekspresu", Svetislava Batu Anđelića u "Otvorenim vratima", Generala Paligorića u "Čizmašima", Svetozara Miletića u Santa Maria della Salute, Obrada Savkovića u "Senkama nad Balkanom", kao i aktuelnu, Lazara Maraša, u "Južnom vetru".

Nagradu Zlatna antena, za sveukupan doprinos, do sada su dobili Siniša Pavić, Velimir Bata Živojinović, Milan Lane Gutović, Gordan Mihić, Miki Manojlović, Zdravko Šotra, Seka Sablić, Mira Banjac, a prošle godine otišla je u ruke Svetlani Ceci Bojković.

Foto Promo

Inače, FEDIS počinje sutra, kada se u Galeriji opštine Vračar obeležavaju četiri decenije od premijernog prikazivanja kultne serije "Vruć vetar" u režiji Aleksandra Đorđevića, a po scenariju Siniše i LJiljane Pavić. U omažu čuvenoj seriji, biće rekonstruisane pojedine scene, sa glumcima koji su tada tumačili neke od uloga.

Učesnici će se osvrnuti i na značaj serije, koja je, osim na prostorima bivše Jugoslavije, emitovana u Čehoslovačkoj, Rumuniji, Bugarskoj, Austriji i Mađarskoj, gde je proglašena za najbolju TV seriju svih vremena. Akteri serije, Vesna Čipčić, Branko Cvejić, Nada Blam, Danica Ristovski, Nađa Rodić, Jelica Sretenović i drugi, prisetiće se detalja sa snimanja, kao i prohujalog vremena kada je, na primer, u Mađarskoj na stadionu Nep, 100.000 ljudi dočekalo LJubišu Samardžića, koji je proglašen za najboljeg glumca.

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)