GLEDAOCI SU ŽELJNI POZITIVNOG NAPAJANJA: Vesna Stanojević, predsednica žirija 11. Fedisa

M. JUNGIĆ MILOŠEVIĆ

10. 09. 2021. u 15:55

VESNA Stanojević, proslavljena glumica i profesorka na katedri za glumu na prestižnoj Britanskoj kraljevskoj akademiji u Londonu, predsedavaće ovogodišnjem Stručnom žiriju na 11. međunarodnom Festivalu drama i serija FEDIS (5-7. oktobar).

ГЛЕДАОЦИ СУ ЖЕЉНИ ПОЗИТИВНОГ НАПАЈАЊА: Весна Станојевић, председница жирија 11. Федиса

Foto M. Anđela

Pamtimo je kao Siliju u kultnom filmu "Poslednji krug u Monci", Macu u "Tamna je noć", Ružu u "Tri karte za Holivud", Natašu u "Šta radiš večeras", zatim, kao Mikicu u seriji "Dome, satki dome", Anku u "Gospođi ministarki", Sofiju Marković u drami "Brod plovi za Šangaj", Vuku u "Grehu njene majke", Blanku u "Cvatu lipe na Balkanu", Stanu u "Samcu u braku"...

Pre dve godine, posle četvrt veka provedenog u Velikoj Britaniji, Vesna se vratila u Beograd gde joj je sada, kaže, baza, ali nekoliko puta godišnje odlazi u London da drži predavanja.

- Morala sam mnogo da se potrudim da bih održala mesto na tom fakultetu, jer tamo vam posao nije zagarantovan. Morate svakog semestra da ih iznenađujete novim projektima i da glumački standard svojih studenata stalno podižete na viši nivo - otkriva Vesna Stanojević za "Novosti".

Da li vam je draže da glumite ili da predajete glumu?

- Moja vokacije je gluma i taj zanat mnogo volim. A to što umem da prenesem znanje studentima, proističe iz ljubavi prema mom poslu.

Kakav je vaš utisak o serijama koje ćete kao predsednica žirija ocenjivati na FEDIS-u?

- Bilo mi je vrlo interesantno  da odgledam sve te serije. Njihov kvalitet se zaista poboljšao, što me je veoma obradovalo. Pošto nisam stalno u Srbiji, imala sam mogućnost da ih gledam kao neko neutralan. Kao profesor, na dnevnoj bazi ocenjujem rad glumaca i trudim se da im pomognem da budu što bolji. Zato mi je posao u žiriju vrlo zanimljiv, jer sam uvežbana da to radim.

Broj krimi-serija kod nas, poslednjih godina je porastao. Ima li, po vašem mišljenju, mesta i za neke optimističnije teme?

- Neke serije se bave mračnim temama, ubistvima, silovanjima i nasiljem, ali su urađene izuzetno dobro, tehnički i profesionalno, što se tiče režije, kamere, montaže itd.

Ipak, pojavile su se i optimističnije teme. Posle dve godine boravka u Beogradu, imala sam priliku da vidim šta se dešava u profesionalnim vodama, ali i da čujem šta naša publika želi. Ljudi su željni pozitivnog napajanja. Ne moraju to da budu nikakve limunade, ni šarene laže, ali ima toliko lepih ljudskih priča koje mogu i da zasmeju i da obraduju i da podsete na neka lepa vremena.

Hoćemo li vas uskoro gledati u nekim novim ulogama?

- Igram Stanu u seriji "Nečista krv", a u "Crnoj svadbi" sam bila gost u epizodi kod reditelja Nemanje Ćipranića. To nisu neke velike uloge, ali su dramski zahtevne.

Članovi žirija

PORED Vesne Stanojević, u okviru žirija FEDIS-a su i Jelena Jovović, urednica "TV Novosti", Đorđe Kukuljica, glumac, Zoran Panović, novinar i Sabolč Tolnai, reditelj. U Strukovnom žiriju su Sonja Damjanović (nominuje za glumu), Spasoje Ž. Milovanović (scenario), Aleksandar Adžić (režija), Rade Vladić (fotografija), Boris Čakširan (kostim), Vladimir Marković Luni (montaža) i Bilja Krstić (muzika).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili