NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO "MALI PRINC": Dobitnici Jovan Carin, LJudmila Konstantinova Hense i posthumno Dragoslav Todorović

V.V.S.

14. 09. 2021. u 17:52

MEĐUNARODNI festival pozorišta za decu u Subotici, održaće se od 19. do 24. septembra, a na ovu tradicionalnu feštu za najmlađe stigle su prijave prijave za 130 predstava iz više od trideset zemalja - od Indije, Indonezije, Izraela, Irana, Kine, Brazila, Meksika, preko Nemačke, Mađarske, Češke, Rusije, Poljske, Italije, Letonije, Estonije, Austrije, Belgije, Portugala, Ukrajine, Francuske, Austrije, Bugarske, Rumunije, do Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije - do Srbije.

НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО МАЛИ ПРИНЦ: Добитници Јован Царин, Људмила Константинова Хенсе и постхумно Драгослав Тодоровић

Međunarodni festival za decu Subotica

Ovim povodom biće dodeljena Nagrada za životno delo "Mali princ" reditelju i glumcu Jovanu Caranu, kao i kreatorki lutaka, kostima i scenografije Ljudmili Konstantinovoj Hense iz Kazahstana "za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu". Posthumna nagrada posvećen stvalaštvu za decu pripala je reditelju Dragoslavu Todoroviću.

Jovan Caran je u Zrenjaninskom lutkarskom pozorištu radio kao glumac-lutkar od 1974. Igrao je u gotovo svim predstavama Lutkarskog pozorišta. Ima i tridesetak nagrada sa raznih festivala - za glumu, dizajn lutaka, scenografiju, režiju, lutkarski tekst i drugo. Druga dobitnica, Ljudmila Konstantinova Hense kreatorka je lutaka, kostima i scenografije iz Kazahstana (rođena 1965. godine u Hankavanu u Jermeniji). Školovala se u gradu Kustanaj u Kazahstanu, a potom u Čeljabinsku u Rusiji. Radila je lutkarske predstave u Rusiji, Poljskoj, Nemačkoj, Srbiji i Crnoj Gori. Njene predstave učestvovale su na mnogim festivalima lutkarskih pozorišta širom Evrope. Trenutno živi u Minhenu.

POsthumno priznanje pripalo je Dragoslavu Todoroviću koji je diplomirao pozorišnu režiju na FDU u Beogradu 1979. godine u klasi profesorke Borjane Prodanović. Dok je, kao mlad, živeo u Hamburgu, učio je glumu i pantomimu i igrao u pozorištima i kabareima. Uradio je veliki broj dramskih i lutkarskih predstava. Učestvovao je na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, osvojio šest Grand Pri nagrada i dvanaest nagrada za režiju. Živeo je pet godina u Torontu. Bavio se režijom i predavao glumu. Pored rediteljskog posla, predavao je predmet "Lutkarstvo" na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na odsecima scenografija i scenski kostim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)