SPAJKOVA "UTOPIJA": Najavljen program predstojećeg festivala Beldoks

A. POPADIĆ

06. 09. 2021. u 10:10

OVOGODIŠNjI, 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, koji će se održati od 9. do 16. septembra u Beogradu, na nekoliko lokacija i onlajn, publici će ponuditi 107 filmova u 16 programskih celina.

СПАЈКОВА УТОПИЈА: Најављен програм предстојећег фестивала Белдокс

Foto Promo

- Mislim da ove godine imamo jednu od najjačih i kreativno najavanturističkijih selekcija do danas, i ponosan sam što smo u mogućnosti da prikažemo program koji je ovoliko beskompromisan i smeo - poručio je Igor Stanojević, selektor Beldoksa, najavljujući festival, a potom dodao.

- Ostvario mi se san da na Beldoksu prikažemo filmove velikih autora kao što su Frederik Vajzman ili Spajk Li. Takođe ćemo prikazati i novi film Kazua Hare kojeg je publika u Srbiji imala priliku da upozna baš putem retrospektive koju smo priredili.

Tu su i izvrsni filmovi srpskog takmičarskog programa, koji su nam svake godine inspiracija i znak da je i u oskudnim okolnostima moguće napraviti značajna dela.

Na otvaranju festivala, 9. septembra, pod vedrim nebom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije biće prikazan film "Fejt i Branko", u režiji Ketrin Hart, intimni dokumentarac koji prati ljubav i odnos dvoje muzičara, britanske harmonikašice Fejt Eliot i romskog violiniste Branka Ristića.

- Ova premijera nam znači mnogo oboma: Srbija je zemlja u kojoj smo se nas dvoje i Ketrin upoznali pre 11 godina, i naša srca su ovde - rekli su Fejt Eliot i Branko Ristić, glavni protagonisti ovog ostvarenja.

U Međunarodnom takmičarskom programu nalazi se 11 filmova iz celog sveta, dok Srpski takmičarski program čini sedam domaćih ostvarenja, među kojima je i višestruko nagrađivano delo Marte Popivode "Pejzaži otpora".

"Gorbačov. Raj", Foto Promo

U programu "Udarni termin" nalazi se Vajzmanov dokumentarac "Gradska skupština", koji traje više od četiri sata, a prikazuje napore bostonske gradske vlasti, na čelu sa gradonačelnikom Martijem Volšom, da reši probleme rasne nepravde. Tu je i film "Dejvid Birn: Američka utopija" Spajka Lija koji dokumentuje istoimeni brodvejski hit šou bivšeg frontmena grupe Talking Heads. U istoj selekciji je i film Dejvida Darga "Ne može Dejvidu Arketu niko ništa", koji prati pokušaj danas poznatog glumca da se vrati svojoj prvoj ljubavi - rvanju, iako su ga proglasili za najomraženijeg rvača kada je na Svetskom šampionatu u teškoj kategoriji 2000. osvojio kontroverznu titulu.

Posebna muzička poslastica na 14. Beldoksu je novi film osnivača "Pink flojda" Rodžera Votersa "Mi + Oni".

Gost Beograda biće proslavljeni ruski autor Vitalij Manski, koji će se predstaviti filmom o poslednjem predsedniku SSSR-a "Gorbačov. Raj". U njemu danas devedesetogodišnji Gorbačov iznosi sopstveno, konačno svedočenje o istorijskim događajima. A tokom Beldoksa biće organizovan poseban događaj - razgovor između Manskog i Želimira Žilnika pod naslovom Documentary Cinema: A Mirror or A Magnifying Glass?.

"Mi + Oni", Foto Promo

PROJEKCIJE I NA OTVORENOM

PONOSAN sam na činjenicu da i ove godine imamo projekcije na otvorenom - kazao je Marko Grba Sing, umetnički direktor festivala i pojasnio da će Beldoks biti održan na otvorenom u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, ali i na terasi Art bioskopa Kolarac.

Beldoks će se odvijati u salama Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda, Centra za kulturu Vlada Divljan i bioskopa "Balkan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri