APLAUZ "STRAHINJI": Reditelj Stefan Arsenijević o premijeri filma u Karlovim Varima

A. POPADIĆ

25. 08. 2021. u 22:48

SVETSKA premijera novog filma Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" (za inostrano tržište As Far As I Can Walk) održana je u punoj velikoj sali na 55. Međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, uz gromoglasan aplauz publike.

АПЛАУЗ СТРАХИЊИ: Редитељ Стефан Арсенијевић о премијери филма у Карловим Варима

Foto Promo

Film se, zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta, takmiči za prestižnu nagradu "Kristalni globus", a ovo je prvi put nakon 20 godina da Srbija ima predstavnika u glavnom programu jednog festivala A kategorije, kakav je ovaj u Karlovim Varima.

- Presrećni smo reakcijama publike. Dobili smo dug aplauz i divne komentare. Velika je privilegija bila predstaviti film u velikoj sali sa dve hiljade gledalaca. Toliko smo se odvikli od tog fizičkog kontakta u poslednjih godinu i po dana da smo i mi i publika bili u dodatnoj euforiji - kaže, za "Novosti", reditelj i koscenarista Stefan Arsenijević.

Časopis "Varajeti" opisao je film kao "iznenađujuću i uzbudljivu kombinaciju srpske srednjovekovne epske pesme, ljubavnog trougla i priče o migrantima", dok Vladan Petković u svojoj kritici za portal Cineuropa kaže: "Ovaj uspeli film, iznenađujućeg koncepta, priča je o dvoje afričkih migranata koji traže svoje mesto u Evropi."

Film je moderna adaptacija čuvene epske pesme "Banović Strahinja", smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i čuveni sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Glumci iz Stefanovog filma izazvali su veliko interesovanje medije, ali i publike u Karlovim Varima.

- Srećan sam i što su glumci po prvi put pogledali film baš u ovim okolnostima, na velikom platnu i sa gledaocima. Ibrahim Koma, Nensi Mensa Ofei i Nebojša Dugalić su bili prave zvezde na festivalu, publika ih je prepoznavala na ulici, zaustavljala da se slika i podeli utiske. Prezadovoljan sam premijerom i zahvalan festivalu na ovom nezaboravnom doživljaju - preneo nam je Stefan prve utiske.

Uspeh Ibrahim Koma, Nensi Mensa Ofei i Stefan Arsenijević, Foto Promo

SLOBODNA ADAPTACIJA

- "Strahinja Banović" je slobodna adaptacija, nema mačevanja, viteza i konja, ali smo se trudili da ostanemo verni srži i duhu pesme. Dosta toga smo promenili, osavremenili, zato što nam je bila ideja da taj ljubavni trougao koji je u središtu filma bude moderna priča, sa dilemama i mukama ljubavnih priča danas. Nema patrijarhalnih zakona koji su vladali kada je nastala pesma, ali s druge strane odnosi među likovima su, čini mi se, ostali verni originalu - objašnjava Stefan koji je slavu stekao kratkim filmom "(A)torzija", nagrađenim u Berlinu i nominovanim za Oskar. "Strahinja Banović" je njegov drugi dugometražni film, posle "Ljubavi i drugih zločina"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)