NASTAVAK SNIMANJA "HALIJARDA" NA PROLEĆE: Završena prva faza filmskog i TV projekta Radoša Bajića o čuvenoj akciji spasavanja

A. P.

23. 07. 2021. u 11:12

POSLE gotovo 50 snimajućih dana, započetih 22. maja na obroncima Kosmaja, završena je prva etapa snimanja igranog filma "Heroji Halijarda" i TV serije "Vazdušni most", autora Radoša Bajića.

НАСТАВАК СНИМАЊА ХАЛИЈАРДА НА ПРОЛЕЋЕ: Завршена прва фаза филмског и ТВ пројекта Радоша Бајића о чувеној акцији спасавања

Radoš Bajić na snimanju "Heroja Halijarda" / Foto Promo

Nakon daljih priprema, koje počinju na jesen, ekipa će snimanje ovog filmsko-televizijskog projekta nastaviti na proleće 2022. godine.

Ova ratna drama inspirisana je akcijom spasavanja savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom po kodnom imenu "Operacija Halijard". U ovoj akciji, u leto 1944, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, pod komandom đenerala Dragoljuba Mihailovića, sa improvizovanog aerodroma u selu Pranjani u podnožju Suvobora, srpski narod je, uz velike žrtve i odricanja, od sigurne smrti spasao 508 američkih i drugih savezničkih pilota.

U prvoj fazi snimanja ovog izuzetno ambicioznog projekta kroz objektiv kamere prošlo je gotovo stotinu glumaca, stranih i domaćih, kao i nekoliko stotina statista. Od maja do danas ekipa produkcije "Kontrast studio" snimala je na brojnim lokacijama, među kojima i na vojnim aerodromima u Batajnici i Kovinu, u vili "Zlatni breg", nekadašnjem letnjikovcu dinastije Obrenović u okolini Smedereva, na obroncima Rudnika...

Ekipu na proleće očekuje još 45 snimajućih dana, na lokalitetima širom zapadne Srbije, na Ravnoj gori, Suvoboru, ali i u selima Pranjani i Brajići u kojima se zapravo i odigrala ova ratna drama davne 1944. godine.

PREMIJERA U 2023.

PROJEKAT o misiji "Halijard" realizuje se u izvršnoj produkciji "Kontrast studija" i u saradnji sa "Telekomom Srbija" i Radio-televizijom Srbije, a uz podršku Filmskog centra Srbije i Vlade AP Vojvodina. Premijera filma planirana je za proleće 2023, dok će prikazivanje TV serije biti na jesen iste godine na programima RTS i kanalu Superstar TV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!