ZAVESU PODIŽE "VLAST I NJENA OPOZICIJA": U Trebinju sve spremno za 64. Festival festivala i kulturno leto

V.V.S.

20. 07. 2021. u 14:43

POSLE jednogodišnje pauze zbog pandemije, u Trebinju je sve spremno za 64. Festival festivala: pozorišnu feštu amaterskog teatra otvoriće 24.jula Bjelopoljsko pozorište s komadom Nebojše Romčevića "Vlast i njena opozicija", u režiji Zorana Rakočevića.

ЗАВЕСУ ПОДИЖЕ ВЛАСТ И ЊЕНА ОПОЗИЦИЈА: У Требињу све спремно за 64. Фестивал фестивала и културно лето

64.Festival festivala

Tokom Trebinjskog kulturnog leta publika će gledati sedam najboljih predstava (po izboru selektora Slobodana Radovića) iz Srbije, Republike Srpske,Federacije BiH, Makedonije i Crne Gore.

- Prethodne godine u mnogim državama bivše Jugoslavije festivali nisu ni održani, neki su imali onlajn izdanje,a ponegde su bili revijalnog karaktera - objašnjava Slobodan Vujović, potpredsednik Umetničkog saveta. - U punoj formi jedino su se pojavili u dva grada: u Kratovu(Makedonija) i Kuli (Srbija),a na ovom drugom se takmičilo čak deset predstava. Tako smo se mi, kao Festival festivala,odlučili za dva naslova od deset izvedenih u Kuli.

Druga na trebinjskom programu je makedonska predstava rađena po tekstu Vladimira Đurđevića "Ne igraj na Engleze" (režija i adaptacija Dime Kocevski) iz Kavadaraca, sledi Gradsko pozorište Bečej s Mrožekovim "Policajcima" ( u rediteljskom čitanju Igora Pavlovića), a Pozorište mladih dolazi iz Banjaluke sa kolektivnim projektom "Mali Agaton" , u postavci Milana Bogdanovića. Domaćini, odnosno trebinjsko Gradsko pozorište konkurisaće za jednu od nagrada s komadom Jasmine Reze "Art" (Željko Milošević), Trsteničko pozorište s "Pomorandžinom korom" Maje Pelević (režija Branislav Stefanović),dok će festival zatvariti 30.jula Dom kulture Gračanica i dramski prikaz "Jedini put".

O najboljima će odlučivati žiri: Božidar Zečević, dramaturg i reditelj, Radenka Ševa, glumica i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg i pozorišni kritičar. Pokrovitelji festivala su Grad Trebinje i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili