SEĆANJE NA VUJICU REŠIN TUCIĆA: Srpsko književno društvo organizuje veče pod nazivom "I moram,moram da se smejem"

V.V.S.

14. 07. 2021. u 15:05

SRPSKO književno društvo povodom osamdeset godina od rođenja Vujice Rešin Tucića, u četvrtak, 15.jula, organizuje veče pod nazivom "I moram, moram da se smejem".

СЕЋАЊЕ НА ВУЈИЦУ РЕШИН ТУЦИЋА: Српско књижевно друштво организује вече под називом И морам,морам да се смејем

Srpsko književno društvo

Vujica Rešin Tucić (1941-2009) bio je književnik, vizuelni umetnik, urednik, esejista, jedan od najznačajnijih članova neoavangardnog pokreta u Jugoslaviji tokom šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka. Njovi radovi izlaze izvan okvira tradicionalne podele umetnosti, pa tako u izvođenje svojih pesama unosi elemente filma, glume i performansa, što je u ono vreme kod nas bila eksperimentalna i pionirska aktivnost.

Pokrenuo je 1977. časopis "Adresa", jedan od najznačajnijih neoavangardnih časopisa na ovim prostorima. Zbog svoje umetničke aktivnosti i nekonformizma smatran je za anarhistu, a protiv njega su vođeni i sudski procesi. Početkom devedesetih osnovao je i vodio književnu školu "Tradicija avangarde", iz koje je nastala umetnička grupa "Magnet". Za poslednju zbirku pesama, "Gnezdo paranoje", dobio je nagradu "Vasko Popa" za najbolju pesničku knjigu na srpskom jeziku 2007. godine. Osim toga, laureat je i nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke", i "Paja Marković Adamov".

U programu učestvuju Goran Babić, Nenad Milošević,Vesna Janković,Vladimir Kopicl i Dragoljub Pavlov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)