GRADIĆEMO KULTURNE CENTRE: Maja Gojković u Užicu povodom 75 godina rada Narodnog muzeja

N. J.

12. 07. 2021. u 23:00

POTPREDSEDNICA Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je otvaranju izložbe "Nakit kroz vreme - neprolazna lepota i majstorstvo", upriličene povodom 75 godina postojanja Narodnog muzeja u Užicu.

ГРАДИЋЕМО  КУЛТУРНЕ  ЦЕНТРЕ: Маја Гојковић у Ужицу поводом 75 година рада Народног музеја

Foto Ministarstvo kulture

Tokom posete najvećem gradu zapadne Srbije, bilo je reči o investicijama u ovdašnje ustanove kulture.

- Naša dužnost i obaveza su da učinimo da svi građani, ne samo oni u Beogradu ili Novom Sadu, uživaju u jednako dobrim izložbama, predstavama, divnim postavkama u muzejima i legatima kao što je ovaj danas. Veoma dobar razgovor imala sam i sa gradonačelnicom i svi zajedno zaključili smo da je Užice grad koji zaslužuje da se još više radi na infrastrukturnim projektima, da se izgrade i neki novi kulturni centri posvećeni mladima i deci - rekla je Gojkovićeva tokom posete Užicu.

Foto Ministarstvo kulture

- Razgovarali smo i o obnovi Narodne biblioteke i muzejskog zdanja, ali i o eventualnom učešću grada Užica na konkursu "Prestonice kulture Srbije", koji je usmeren upravo na kulturnu decentralizaciju Srbije.

Gradonačelnik Užica Jelena Raković Radivojević podsetila je, da je "u kompleksu muzeja mnoštvo uspomena na lepa i teška vremena, koje nam govore o tome kroz šta je sve naš narod i ovaj grad prolazio kroz svoju istoriju".

Foto Ministarstvo kulture

- U prvoj zgradi muzeja je stalna postavka "Užička republika" koja nas podseća na 67 dana slobode u vreme kada je čitava Evropa bila porobljena. Tu su i trezori u kojima je bila smeštena partizanska fabrika oružja. Pored postavke koja nas podseća na nastanak i razvoj Užica, posetioci ove kulturne ustanove uvek mogu obići Lapidarijum antičkih spomenika, Legat slikara Mihaila Milovanovića, kao i postavku Istorija namenske proizvodnje u Užicu od 1928. godine do danas - naglasila je Jelena Raković Radivojević.

Maja Gojković će danas posetiti Muzej na otvorenom "Staro selo Sirogojno".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)