MUZIČKO BLAGO BELJANSKOG: Izložba starih gramofonskih ploča u galeriji SANU (FOTO)

A. V.

22. 06. 2021. u 08:23

IZLOŽBA "Muzički intermeco: kolekcija gramofonskih ploča Pavla Beljanskog" autorke Jasmine Jakšić Subić biće otvorena večeras u 19 časova u Galeriji SANU.

МУЗИЧКО БЛАГО БЕЉАНСКОГ: Изложба старих грамофонских плоча у галерији САНУ (ФОТО)

Foto. N. Skenderija

Posetioci će sve do 22. avgusta moći da obiđu postavku, ali i da prisustvuju autorskim tumačenjima, muzikološkim predavanjima i različitim koncertima. Na svečanom otvaranju će govoriti akademik i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Posle premijernog prikazivanja u Novom Sadu tokom 2020, ova izložba "Muzički intermeco" u dopunjenoj varijanti sada gostuje u prestonici, kada Spomen-zbirka Pavla Beljanskog obeležava 60 godina od otvaranja za javnost. Autorka izložbe i viši kustos u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog Jasmina Jakšić Subić istakla je juče na konferenciji za medije da će u okviru postavke biti prikazana jedna od ne toliko poznatih ploča Beljanskog, koje ne mogu da se vide u stalnoj postavci.

- Reč je o šelak pločama, koje su napravljene pre vinila, u periodu od 1925. do 1940. godine - navodi autorka. - Kolekcija obuhvata više od 90 snimaka za slušanje na brzinama od 78 i 80 obrtaja u minuti, izdanja klasične muzike čuvenih svetskih kompanija "Kolumbija Rekords", His Master's Voice, "Pate" i "Polidor". To su čuvena dela predstavnika baroka, bečkog klasicizma, romantizma i ranog 20. veka među kojima su Bah, Hendl, Hajdn, Mocart i Betoven, kojeg ima najviše u kolekciji. Zanimljivo je da je među njima najviše izdanja iz 1927. godine, kada je obeležena godišnjica Betovena.

Autorka je podvukla i da su sve ploče od šelaka jako dobro očuvane, iako su napravljene od krtog materijala i "preživele" period od 1940. do danas.

Zahvaljujući Beljanskovoj kolekciji gramofonskih ploča saznajemo da su ga pored antikvarnica i galerija slika zanimale i prodavnice ploča, pa tako znamo gde se kretao kada je boravio u Rimu, Parizu, Firenci, Beogradu, Ljubljani i Zagrebu. U Beogradu nedaleko od galerije SANU nalazila se čuvena prodavnica Jehtema Pavlovića gde su se kupovale ploče koje se nalaze upravo ovde u postavci. Kada budu videli zlatni pečat na izdanjima, posetioci će znati da su pitanju izdanja iz Pavlovićeve radnje.

Koordinator Katarina Živanović iz Galerije SANU navela je da je sasvim prirodno da izložba koja se zove "Muzički intermeco" bude u Galeriji SANU s obzirom na to da se ovde tradicionalno ponedeljkom i četvrtkom odvijaju muzički koncerti:

- Želeli smo da ugostimo izložbu koja bi spojila likovnu i muzičku delatnost same galerije. Osim toga bilo nam je važno da se prikaže jedno novo razumevanje nasleđa Pavla Beljanskog, zatim vreme u kome je živeo, da se bolje razume sam kolekcionar, njegova strast i ljubav prema umetnosti - rekla je Živanovićeva.

Upravnica Spomen-zbirke Marina Kvas istakla je da je otvaranje izložbe na današnji dan, 22. juna, i jedan vid obeležavanja rođendana Pavla Beljanskog, koji je rođen 19. juna 1892, u Velikom Gradištu, upravo sa ovom kolekcijom ploča iz njegove lične zbirke.

Izložba će biti otvorena od utorka do nedelje (10.00-21.00), osim četvrtkom kada će Galerija raditi do 16.00. Ulaz je slobodan.

ZADUŽIO SRPSKI NAROD

KAO diplomata od karijere, Pavle Beljanski je zadužio srpski narod, naročito zahvaljujući retkoj i posebnoj ljubavi prema sakupljanju umetničkih dela i istančanom ukusu s kojim ih je birao. Između 1892. i 1919. godine boravio je u Svilajncu s porodicom, zatim u Beogradu i Parizu na školovanju, a učestvovao je i u Prvom svetskom ratu i odlasku na Krf sa srpskom vojskom. Između dva svetska rata (1919-1941) Beljanski tokom diplomatske karijere provodi u evropskim centrima (Stokholm, Varšava, Berlin, Beč, Pariz, Rim) i u Beogradu, gde mu je bio dom. Uz neprekidno napredovanje u službi, postepeno formira kolekciju savremene jugoslovenske umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest