SPASENJE SINA HAOSA: Pred beogradskom publikom "Kserografije iz 1984-1988", rani radovi Nenada DŽonija Rackovića

M. A. K.

18. 06. 2021. u 09:24

STVARALAC sa više talenata, koji je studirao glumu, objavljivao pesme i tekstove u književnim časopisima, a potom i pet romana, urednik na radiju, akter u tri filma i jednoj pozorišnoj predstavi, izvođač performansa, vizuelni umetnik iza koga su samostalne i kolektivne izložbe, rečju Nenad Džoni Racković, predstavlja se u Galeriji "Haos".

СПАСЕЊЕ СИНА ХАОСА: Пред београдском публиком Ксерографије из 1984-1988, рани радови Ненада Џонија Рацковића

Galerija Haos

Pred publikom će se naći "Kserografije iz 1984-1988", materijal je pronađen posle smrti njegove majke. Reč je o nultim radovima ovog umetnika, svojevrsnom priručniku simbola i tema kojima se bavio u kasnijem izrazu, pa omogućavaju bolje razumevanje ukupnog Rackovićevog angažmana.

Istoričar umetnosti Saša Janjić ističe u katalogu da Racković pripada generaciji koja je, iako rođena u socijalističkoj Jugoslaviji, odrasla na popularnoj kulturi, mešavini stripova, muzike i američkih filmova:

- Posećuje SKC, ali i mnoga druga mesta na kojima se prikazivala nova umetnost koja nastaje kao vrsta supkulturne forme. Kontra zvaničnoj oficijelnoj kulturi, ova nova umetnička praksa nastaje u jednom specifičnom trenutku, kao odgovor na društvene procese koji će konsekventno, nekoliko godina kasnije, dovesti do rata i raspada zemlje.

Prema rečima osnivača galerije, koja je jedina kod nas specijalizovana za crtež, Borke Božović, potpuno je prirodno da se izborio za termin i izložbu u ovom prostoru, jer je umeo da uzvikne: "Ja sam sin haosa i haos je moje spasenje!"

Izložba će trajati do kraja meseca.

PREDZNAK ZABRANjENOG

ISTORIČAR umetnosti Miroslav Karić u svom predgovoru, o dobu kada su nastajali izloženi radovi, kaže:

- To je takođe vreme Rackovićevih otkrivanja i neutaživih upijanja svega što je sadržalo predznak radikalnog, eksperimentalnog, alternativnog, opskurnog, zabranjenog, bilo da je reč o savremenim i istorijskim avangardnim umetničkim praksama, filmskim poetikama, muzičkim žanrovima, literarnim formama ili o drevnim, mističnim znanjima i učenjima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a