PORODICA JE MOJ NAJVEĆI MIR: Borka Tomović o ulozi baronese u seriji "Gospođica Skarlet i Vojvoda", nastavku "Crne svadbe", ambicijama...

N. DRAŽOVIĆ

20. 04. 2024. u 20:00

U razgovoru za "TV novosti" Borka nam otkriva ko je njena baronesa Vajhman, šta su joj bili najveći izazovi, pričali smo i o novoj sezoni "Crne svadbe", a vratili smo se i u prošlost, podsetivši se legendarnog sitkoma "Ljubav, navika, panika"

ПОРОДИЦА ЈЕ МОЈ НАЈВЕЋИ МИР: Борка Томовић о улози баронесе у серији Госпођица Скарлет и Војвода, наставку Црне свадбе, амбицијама...

Foto Ata images

OD 28. marta, četvrtkom od 22.00, na kanalu Epik drama pratimo najnovije epizode popularne kostimirane serije "Gospođica Skarlet i Vojvoda". Intrigantni zapleti ljubiteljima misterija i detektivskih mozgalica na prvu loptu bili su dovoljan mamac da se prepuste maglovitoj atmosferi viktorijanskog Londona, a to što glavnu rolu tumači zvezda legendarne "Krune", "Dauntonske opatije" i "Birmingemske bande" glumica Kejt Filips, koja je ostvarila sjajnu hemiju sa kolegom Stjuartom Martinom, samo je poslastica više zahvaljujući čemu su "Skarlet i Vojvoda" već dobili zeleno svetlo za još dve sezone.

Ono zbog čega je ova serija važna za nas u Srbiji, a naročito domaće glumce, reditelje i producente jeste to što se "Skarlet" od druge sezone u potpunosti snima u raskošnom studiju nadomak Beograda. Koliko je poverenje produkcija ovog projekta stekla u domaće kinematografe u prilog govori činjenica da osim šouranerke Rejčel Nju i producentkinje Peti Išimoto, i, naravno, stranog dela glumačke postave, na ovoj seriji rade isključivo filmski radnici iz Srbije.

Tokom četiri sezone snimane u našoj zemlji u epizodnim ulogama pojavili su se mnogi domaći glumci, poput Svetozara Cvetkovića, Dragana Mićanovića, Peđe Bjelca, Denisa Murića, Ivana Tomića, Nenada Herakovića, Mione Marković, a u aktuelnoj četvrtoj sezoni koju upravo gledamo na Epik drami zanimljivu epizodnu rolu odigrala je i naša glumica Borka Tomović.

- U seriji tumačim jednu prusku bogatašicu, baronesu, koja je ostala bez novca, ali je prinuđena da to krije. Imala sam priliku da delim kadar i sa glavnom glumicom, Kejt Filips, budući da moja junakinja mora da se pretvara pred Elajzom Skarlet i njenim istražiteljima koji rade na slučaju sa kojim je ona povezana, da je i dalje dobrostojeća. U stvari, iza svega se krije njena namera da im proda svoje imanje kako bi imala od čega da živi. Bilo je veoma zabavno biti deo te njene duple igre. Prava glumačka poslastica - otkriva Borka Tomović na početku razgovora, dodajući da je ulogu u ovoj stranoj seriji dobila kao i za svaki drugi projekat. Na kastingu.

Foto Sever Zola

"Gospođica Skarlet i Vojvoda"

* Kako je došlo do saradnje sa ekipom serije "Gospođica Skarlet i Vojvoda"?

- Na kasting za rolu baronese Vajhman zvala me je kasting direktorka Katarina Koljević. Pripreme su bile kao i za svaku drugu rolu. Poslala mi je scenario za scenu koju treba da snimim i tada su počele pripreme. Uz njenu veliku pomoć isprobavala sam različite varijante akcenata na engleskom jeziku, odigrala sam to što je bilo potrebno, i posle nekoliko dana Katarina mi je javila da sam dobila ulogu. To je moja prva uloga u nekom stranom projektu, da glumim na engleskom jeziku, a posebno me raduje što je reč o zaista velikoj seriji. Inače, postoji i jedna anegdota sa snimanja. Naravno, budući da sam tekst moje uloge učila za kasting znala sam ga savršeno i bila sam potpuno sigurna u sebe. Međutim, kada sam došla na set, i kada su me okružili svi ti strani glumci, koji su počeli da izgovaraju svoj tekst na njihovom savršenom i brzom britanskom engleskom, ja sam u trenutku potpuno zablokirala i delovalo je kao da ne znam ni gde sam došla ni šta bi trebalo da radim. Samo sam bledo gledala u njih i izgledala sam kao da ih ništa ne razume. Naravno, kasnije je sve bilo u redu.

* Kakve utiske nosite sa snimanja, po čemu se razlikuje rad sa stranim produkcijama od domaćih? Šta vam je bio najveći izazov u dočaravanju ovog lika?

- Glavni utisak o ovoj seriji i njihovoj produkciji je taj da oni funkcionišu kao fantastičan mehanizam, i, što je najvažnije, imaju veliko poštovanje i cene svakog člana tima. Sjajno mi je bilo da vidim da su od samih proba veoma dobro pripremljeni i da se ništa ne prepušta slučaju. Ono što nikada nisam doživela radeći na domaćim projektima jeste situacija da mi je šouranerka serije na setu, nakon što sam snimila svoju ulogu, pred svima čestitala i zahvalila na dobrom kastingu. To poštovanje prema svim članovima ekipe je razlog zašto su strane produkcije velikih serija na zavidnom nivou.

Foto Sever Zola

Na snimanju serije "Gospođica Skarlet i Vojvoda"

* Kasting direktori serije i producenti, osim vašeg talenta, pohvalili su i vaše poznavanje engleskog jezika i prirodan akcenat, istakavši da ste među retkim našim glumcima koji bez problema mogu igrati u stranim serijama.

- Ne bih se tu složila sa njima, jer smatram da postoji mnogo naših glumaca koji dobro poznaju jezik. Uopšte, u duhu našeg naroda je da lako usvaja strane jezike. Ono što je meni, možda, donekle pomoglo u tome da "probijem" to da lako glumim na stranim jezicima jeste činjenica da sam odmah po završetku školovanja išla na Li Strazberg institut, gde sam u kontinuitetu glumila na engleskom jeziku. Naši glumci mogu da budu konkurentni za uloge u stranim serijama ako se stalno usavršavaju i rade na sebi. Engleski nije jedini jezik na kom možete da glumite. Nedavno sam imala kasting na španskom, a snimala sam i na italijanskom jeziku. Usavršavanje je garancija konkurentnosti.

* Očekuje li vas još neka uloga u stranoj seriji ili filmu uskoro? Srbija je postala popularna destinacija za produkcije sa Zapada, što mnoge vaše kolege vide kao veliku priliku za "proboj" ka inostranom tržištu. Gajite li i vi takve ambicije?

- Mnogo stranih produkcija dolazi kod nas i snima u Srbiji. To je važno za domaće glumce i uopšte filmske radnike jer se širi područje našeg rada. Osim ovih uloga, o kojima smo već razgovarali, radila sam kasting i za neke američke serije. Još se ništa od toga nije realizovalo, ali kasting je odlična prilika da se ljudi vide, da pokažu svoj talenat, ali i da testiraju sebe. Kada je reč o mojim ambicijama, lepo je počelo sa "Skarlet", pa se nadam da će tako i nastaviti. U svakom slučaju, ambicije mi se više odnose na to da u stranim produkcijama igram ovde, i da se ceo region otvori prema tom tržištu.

* Šta je potrebno da bi vas neka uloga privukla, a kakve uloge odbijate?

- Prihvatam uloge koje mi u glumačkom smislu donose nešto novo i uzbudljivo. Kada sam dobila ponudu da igram u seriji "Crna svadba", to mi je iskreno bilo veliko uzbuđenje, jer nikada sebe nisam doživela ni u takvoj ulozi ni u tom tipu serije. Ono što me odbija jeste takozvana repetetivnost i nastojanje da vas ukalupe u neke šablone i uloge u kojima vas iznova doživljavaju na isti način. To je nešto što me najviše odbija kod ove profesije. Cenim kasting direktore i verujem da oni glumcima mogu da pokažu nešto što možda za nas nije ta prva lopta i prva podela, već nešto potpuno drugačije.

Foto Firefly production

U seriji "Crna svadba" sa Anastasijom Đurović

* Izazvali ste pravu pometnju sa rolom u seriji "Crna svadba". Šta nas u nastavku očekuje od Kapetana?

- Kao što sam rekla, uloga u "Crnoj svadbi" je nešto što je i meni bio veliki glumački izazov, koji sam sa zadovoljstvom i velikim uživanjem prihvatila. A kada je reč o nastavku, ne bih otkrivala ništa o tome šta će se dešavati dalje. Samo bih napomenula da će biti izuzetno uzbudljivo.

* Kako su vaši obožavaoci i publika odreagovali na to što ste u seriji dočarali lik negativca? Da li vam je Vesina mračna strana bila dodatan izazov? Volite li da istražujete psihologiju likova koje glumite?

- Svi mi koji smo glumili u seriji pratili smo reakcije publike, i bilo je mnogo zabavnih komentara. To je negde i očekivano, jer vas publika u početku poistoveti sa ulogom koju igrate i potrebno je neko vreme da vas dožive kao glumca koji samo dočarava tu rolu, i da shvate da u stvari niste privatno negativac. Ali ceo taj proces je veoma zabavan. I da, volim da se bavim psihologijom likova koje tumačim. To je nešto što me najviše privlači u ovoj profesiji. Ono što je važno kada igramo te takozvane antijunake jeste da ih mi kao glumci ne osuđujemo. Trudimo se da ih razumemo i da u njima otkrijemo šta je to što ih je u njihovom životu, prošlosti ili odrastanju nateralo da rade grozne stvari drugim ljudima. U njihovoj ličnoj boli pronalazimo inspiraciju za ono što igramo. Njihova prošlost ono je što ih je slomilo i učinilo lošima.

* Odrastali smo uz vašu Maju iz serije "Ljubav, navika, panika", a ovaj sitkom i danas važi za jedan od najboljih u istoriji srpske televizije. Kako danas gledate na to vreme i saradnju sa dobro znanom ekipom?

- "Ljubav, naviku, paniku" doživljavam kao jedno ogromno iskustvo i važnu glumačku školu. Raditi na sitkomu veliki je izazov. Budući da sam se ekipi pridružila naknadno, trebalo je veoma brzo se uklopiti u ceo glumački tim, i razumeti jezik sitkoma koji deluje lako, ali je izuzetno kompleksan i nezamislivo precizan. Ne možete ni zamisliti koliko dugo i detaljno su te scene uvežbavane. Ono što je kuriozitet ove serije je to da su epizode od 15 minuta snimane i po nekoliko dana. To je u današnjoj produkciji nemoguće.

Foto IMDb

Sa Mirkom Vasiljević u seriji "Ljubav, navika, panika"

* Postoji li neko delo ili junakinja koju biste voleli da dočarate u pozorištu, na filmu ili u seriji?

- Uvek je to neka junakinja iz dela pisca Tenesija Vilijamsa. Obožavam njegove junakinje, tu slojevitost i dubinu na kojoj on razume svoje likove. To je nešto što je meni veoma blisko i što me glumački uzbuđuje. Nadam se da ćemo se Tenesi Vilijams i ja susresti uskoro.

* Koje su to serije, filmovi i junaci uz koje ste odrastali?

- Za detinjstvo me vežu Branko Kockica, "Muzički tobogan", "Bolji život", "Vruć vetar", film "Prohujalo sa vihorom" koji sam kao mala odgledala mnogo puta. Takođe, tu su i "Metla bez drške" i nezaobilazno "Laku noć, deco". A ovih bih dana čitaocima preporučila film koji leči "Za danas toliko", serije "Znam kako dišeš" i "Decu zla", predstave "Moj muž" i "Jenki Rouz", premijerno "Olivera Tvista" u mom pozorištu "Boško Buha". Mališane možete povesti i na "Beskrajnu priču" u Dušku Radoviću ili sjajnu predstavu "Sudbina jednog mačka Čarlija".

* Na koji način se opuštate od posla i kako izgleda vaša lista životnih prioriteta?

- Moj najvažniji prioritet je uvek moja porodica,i njima je posvećen moj svaki slobodan trenutak, bilo da smo negde u prirodi ili kod kuće. Taj mir koji imam sa njima je nešto što me odmara od svega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)