GLASAJTE ZA: Jovanu Stojiljković i Petra Zekavicu, zvezde serije "Vera"

J. B. L.

22. 09. 2023. u 20:00

KANDIDATI za nagradu "Zlatna antena" za najbolji glumački par, koju "Novosti" dodeljuju u okviru 13. FEDIS festivala, su Jovana Stojiljković (31) i Petar Zekavica (43), kao Vera Pešić i Karl Kraus u seriji "Vera".

ГЛАСАЈТЕ ЗА: Јовану Стојиљковић и Петра Зекавицу, звезде серије Вера

Foto Nebojša Babić/RTS

Špijunski triler sa elementima melodrame, inspirisan istinitom pričom o mladoj lepotici Veri Pešić, četvorostukoj špijunki iz vremena Drugog svetskog rata, koju su neki nazivali i "srpska Mata Hari", samo jednom epizodom privukao je 1,2 miliona gledalaca RTS.

Naslovnu ulogu u filmu i seriji odigrala je Jovana Stojiljković, koja je imala težak zadatak jer se njena junakinja nalazi u gotovo svakom kadru. Leskovčanka Vera Pešić u Beograd je došla sa romantičnom idejom da, kao na filmu, tu upozna čoveka svog života.

- Desilo se da upozna Karla Krausa, koga igra Petar Zekavica, za koga nije znala da je nemački obaveštajac. Mislim da je taj odnos krenuo iz te njene romantične vizure i pretvorio se u njegovu manipulaciju - primećuje glavna glumica i dodaje da je "dirljivo što je Vera mislila da su sve njene odluke u datom momentu bile ispravne".

Foto Nebojša Babić/RTS

U lavirintu špijunskih igara na Balkanu, od Beča do Carigrada, Vera opstaje među jugoslovenskim, nemačkim, britanskim špijunima, sama, bez ideologije, ali odlučna da se bori i preživi. Ipak, tragično strada u 25. godini.

- O njoj se malo zna, često su podaci kontradiktorni, ali sačuvali smo istorijske fakte i fiktivne elemente, kako bi naša junakinja bila što autentičnija. Najzanimljivije je kako je jedna žena u surovom, izrazito muškom svetu, uspela da opstane i pomogne drugima, ali i sebi – istakla je u razgovoru za "TV novosti" jedna od vodeđih glumica mlađe generacije.

Foto Nebojša Babić/RTS

Jednog od najznačajnijih Verinih partnera oživeo je Petar Zekavica, čijim venama teče srpska krv, a završio je američku školu i gradi rusku karijeru. U intervjuu za "TV novosti" glumac je govorio o svom junaku, istorijskoj ličnosti, majoru obaveštajne službe Trećeg rajha, Karlu Krausu, kao i njegovom odnosu sa Verom Pešić:

- Oboje su mladi, simpatični, puni energije, i Karl shvata da je to idealna žena koja bi mogla da radi za njih. Vera je idealna u svakom pogledu, pametna, govori jezike, prelepa, ima harizmu. On je uvodi u posao svetske špijunaže, kontraobaveštajne službe, vodi je u Beč, gde je uči manirima, etikeciji i borilačkim veštinama. Baš prava Džejms Bond priča, samo obrnuta jer je Džejms Bond u ovom slučaju mlada Srpkinja. "Vera" nije film ili serija o Drugom svetskom ratu, već tragična ljubavna priča. Tako sam bojio svoj lik i pokušao sam da napravim vatrenu vezu, punu strasti, iščekivanja i nade. Takve veze, zovu ih karmičke, po pravilu se nikad ne završe dobro. Tumačio sam svoj lik tako da on nju zaista voli, da mu je stalo do nje i da mu je teško što ona mora da odlazi sve dublje i dublje u ponor. On je čak saznao da Vera radi za saveznike, ali je pustio i progledao joj je kroz prste nekoliko puta u životu.

Za nagradu "Zlatna antena" za glumački par u seriji koju, u okviru 13. FEDIS festivala, dodeljuju "Večernje novosti", čitaoci mogu glasati, od 10. do 30. septembrana našem portalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)