NA "AUTOPORTRETU" POTPIS PRAVI: U istrazi oko falsifikovanih zenitista saslušan glavni kustos iz MSU

S. J. M.

05. 02. 2021. u 08:25

U ISTRAZI, zbog sumnji da je beogradski kolekcionar Sava Šaronjić Muzeju savremene umetnosti prodao falsifikovanu sliku "Autoportret" zenitiste Ljubiše Jocića, u Trećem tužilaštvu je saslušan šef kustosa u Muzeju dr Zoran Erić. Kako nam kaže Šaronjićev branilac Veselin Cerović, on je izjavio da ne može da tvrdi da je slika falsifikat.

НА АУТОПОРТРЕТУ ПОТПИС ПРАВИ: У истрази око фалсификованих зенитиста саслушан главни кустос из МСУ

"Autoportret" zenitiste Ljubiše Jocića

- Rekao je da u prvi mah u muzeju nisu bili zainteresovani kada im je Šaronjić ponudio sliku, ali su onda proveravali sa nekoliko stručnjaka, utvrdili da je potpis na njoj autentičan i odlučili da je kupe - kaže nam Cerović. - Erić je rekao da zbog te slike nisu podneli nikakvu krivičnu prijavu, već je jedan dan došla policija, tražila "Autoportret" i još 24 dela zenitista, koja je Šaronjić poklonio muzeju i odnela ih. Te slike nisu vratili, još su kod njih.

Cerović nam kaže da je Erić potvrdio da je njegov klijent bio jedan od najvećih donatora Muzeja savremene umetnosti i da su mu zbog toga dali i zahvalnicu:

- Odgovarajući na pitanja, kazao je i da mu je poznato da su avangardisti znali da dorađuju svoja dela, pa ako su sliku radili 1922. godine nešto bi na njoj dodali 30 godina kasnije. Bili su skloni menjanju svojih slika.

Osumnjičeni Sava Šaronjić nam kaže da su važne Erićeve reči da muzej nije izrazio sumnju u autentičnost prodate i poklonjenih slika.

Inače istraga je pokrenuta nakon signalizacije iz Nemačke, da se provere te slike. Posle uzimanja slika urađeno je i njihovo veštačenje u Nemačkoj nakon kojeg je utvrđeno da su navodno "Autoportret" i još 13 dela od 24 poklonjena - falsifikati, jer boje koje se nalaze na njima nisu postojale u vreme njihovog nastanka. Odbrana osporava to veštačenje i traži da se uradi novo u Srbiji. n

DOKAZI

NENAD Stojić kome se na teret stavlja da je sliku Mihaila Petrova, za koju se takođe sumnja da nije original, predao aukcionoj kući "Madl-Art", a koju su oni prodali za 11.000 evra, kaže da je nju i još dve istog ranga prethodno ponudio MSU za 5.000 evra, što su oni odbili:

- Sad sam saznao da kupac te slike uopšte nije podneo tužbu protiv mene. Sve što se sad dešava vezano je za zaplenu 31 dela, koje je Šaronjić 2016. dao na aukciju kući Zisska&Lacher u Minhenu. Nemačka policija ih je zaplenila po prijavi galeriste iz Berlina, Berinsona Hendrika, koji je videći samo njihove fotografije, tvrdio da su falsifikati. Kada su proverili i shvatili da su originali, počeli su kampanju falsifikovanja dokaza, jer bi morali da plate ogromnu odštetu aukcijskoj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju