SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE - Radomir Marković: Nemam nikakve veze sa zločinom

N. B.

02. 02. 2021. u 10:52

RADOMIR Marković, nekadašnji šef Resora Državne bezbednosti, optužen da je umešan u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, ponovo je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu istakao da sa ovim zločinom nema nikakve veze i da navodi u optužnici nisu utemeljeni na dokazima.

СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ - Радомир Марковић: Немам никакве везе са злочином

Foto: Arhiva "Novosti"

Suđenje za ubistvo vlasnika "Dnevnog telegrafa" krenulo je iznova, pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak osudjenjeni na ukupno sto godina zatvora. Ćuruija je ubijen 11. aprila 1999. godine u centru Beograda u momentukada se vraćao kući sa svojom nevenčanom suprugom Brankom Prpom. Prema tvrdnjama Tužilaštva, on je usmrćen zbog svojih pisanja kojima je kritikovao tadašnju vlast.

Marković je doveden iz požarevačkog zatvora "Zabela" u kojem služi višedecenisjke kazne koje su mu izrečene zbog umešanosti u ubistvo Ivana Stambolića i pokušaja ubistva Vuka Draškovića u Budvi i na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić dolaze iz kućnoig pritvora, dok se protiv Kuraka, postupak vodi u odsutvu, pošto je u bekstvu.

- Kad je ubijen Ćuruvija nisam ni znao o kome je reč - kazao je danas Marković. - Tražio sam da vidim zašto su prema njemu bile primenjene mere praćenja. Video sam da one nisu primenjene zbog onoga što je pisao, već zbog njegovih kontakata, koje je imao i koji su zavredjivali interesovanje, a ne pisanje.  U ovom predmetu imali smo i ozbiljnu opstrukciju, svi pravci istražnog postupka koji su išli mimo onoga što je zacrtano, a to je vrh vlasti i RDB su lagano potiskivani u stranu. Insistira se da je ubijen novinar, glavni i odgovorni urednik, a da vas podsetim da je Ćuruivja u jednom trenutku bio i radnik RDB i naš kolega. Ubijen je pre svega čovek, a ja sam u završnoj reči rekao ako nas osudite neće se otkritii ko je ubio Ćuruviju jer mi to nismo učinili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JEZIVA FOTOGRAFIJA: Pronađena u blizini pravoslavne crkve u Vinkovcima - Srbi obešeni o drvo (FOTO)