POČELO NOVO SUĐENJE ZA UBISTVO ĆURUVIJE: Nismo krivi za smrt vlasnika "Dnevnog telegrafa"

N. B.

06. 10. 2020. u 07:44

NEKADAŠNjI prvi čovek Resora državne bezbednosti Radomir Marković juče je pred Specijalnim sudom u Beogradu još jednom ponovio da nema nikakve veze sa ubistvom novinara Slavka Đuruvije.

ПОЧЕЛО НОВО СУЂЕЊЕ ЗА УБИСТВО ЋУРУВИЈЕ: Нисмо криви за смрт власника Дневног телеграфа

Foto arhiva

Istu rečenicu izgovorili su i Milan Radonjić, bivši šef beogradskog centra RDB, i Ratko Romić, nekadašnji načelnik Šestog odeljenja tog centra. Četvrtooptuženi Miroslav Kurak, pripadnik službe, koji je označen kao neposredni izvršilac zločina, u bekstvu je i njemu se sudi u odsustvu.

Radonjić i Romić u kućom pritvoru

MILAN Radonjić i Ratko Romić juče su na suđenje došli iz kućnog pritvora. Za razliku od njih, Radomir Marković je doveden iz požarevačkog zatvora "Zabela", gde služi kaznu od 40 godina zatvora na koliko je osuđen zbog učešća u četvorostrukom ubistvu na Ibarskoj magistrali. U tu kaznu uračunate su i presude za umešanost u ubistvo Ivana Stambolića i za pokušaj ubistva Vuka Draškovića u Budvi.

Marković i ostali optuženi su se ponovo našli pred sudom pošto je Apelacija nedavno ukinula prvostepenu presudu, kojom su u aprilu prošle godine osuđeni na ukupno sto godina zatvora. Pre nego što je zamenik tužioca pročitao optužnicu, predsednik tročlanog veća sudija Snežana Jovanović je pročitala deo navoda Apelacionog suda i zatim zatražila od svih učesnika u postupku da se izjasne da li sumnjaju u pristrasnost veća, koje je donelo prvu presudu, a koje i sada sudi. Zamenik tužioca, kao i advokati, kazali su da neće tražiti izuzeće veća.

Ratko Romić, Foto arhiva

 

- Ćuruvija je ubijen po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, a po prethodnom dogovoru i planu - navedeno je u optužnici. - Ubijen je iz niskih pobuda, zbog istupanja u zemlji i inostranstvu, kritikujući vlast. Marković je plan preneo Radonjiću, a on postigao dalje dogovor sa Romićem i Kurakom. Smatra se da su postupali kao organizovana kriminalna grupa.

U presudi koja je ukinuta veće je smatralo da ne postoje dokazi u tvrdnjama Tužilaštva da su optuženi postupali kao pripadnici grupe. Pored toga, sud je tada smatrao i da Kurak nije ubio Ćuruviju, već nepoznata osoba, a da su toj osobi Kurak i Romić pomagali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)