IZOSTAO ADVOKAT Perišiću odloženo suđenje za špijunažu

Tanjug

16. 11. 2020. u 12:56

SUĐENJE nekadašnjem načelniku Generalštaba, penzionisanom generalu Momčilu Perišću, i još dvojici optuženih za špijunažu, koje se inače odvija bez prisustva javnosti, odloženo je danas u Višem sudu u Beogradu.

ИЗОСТАО АДВОКАТ Перишићу одложено суђење за шпијунажу

Foto: Tanjug

Do odlaganja današnjeg suđenja je došlo zbog izostanka jednog od branilaca optuženih.

Sud je javnost isključio na početku pretresa na zahtev tužilaštva a radi čuvanja tajnosti podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Generalštab Vojske Srbije i Ministarstvo odbrane produžili su rok za čuvanje tajnosti određenih dokumenata koji treba da se predoče sudu.

Za sada se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost.

Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu DŽonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (1)

Doki

16.11.2020. 14:17

Брука и срфамота да се за 18 година није могла изрећи пресуда човјеку оптуженом за издају своје земље. Шта помисли поштени грађанин који једва преживљава са примањима или ратни војни инвалид који је бранио ову земљу кад чује да издајник и дан данас без икаквих санкција прима једну од највећих пензија у држави.