KAD GAZDA POKUŠA DA SILUJE: Napadi nasilnika se uglavnom kvalifikuju kao nedozvoljene radnje

S. J. M.

22. 05. 2023. u 11:00

NAPADI nasilnika na devojke ili, što se često u poslednje vreme dešava, starije žene koje žive same u seoskim kućama, u nameri da ih siluju, sve su čini se češći. Poslednji slučaj je u beogradskom naselju Veliki Mokri Lug, gde je stanodavac (62) ušao u stan dok je u njemu sama sa svojom bebom od godinu dana bila devojka od 17 godina i tu je spopao.

КАД ГАЗДА ПОКУША ДА СИЛУЈЕ: Напади насилника се углавном квалификују као недозвољене радње

Foto Shutterstock/ilustracija

Vrata su bila otvorena i on je pijan ušao, zatvorio ih, a onda nasrnuo na nju da je ljubi. Devojka je uspela da se odbrani, da ga odgurne i sa detetom pobegne kod komšinice, odakle je zvala supruga, pa su ga zajedno prijavili policiji. On je osumnjičen za protivpravo zadržavanje i nedozvoljene polne radnje, ali je na saslušanju sve to negirao.

Inače, ovakvi napadi se uglavnom kvalifikuju kao nedozvoljene polne radnje, za koje je propisana blaža kazna nego za pokušaj silovanja, jer su žene uspele da se brzo odupru, pa nasilnici nisu stigli da ih više povrede.

Prema Krivičnom zakoniku za pokušaj silovanja može se izreći kazna kao za to krivično delo, što je od pet do 12 godina zatvora, a ako je maloletnik žrtva i do 15 godina zatvora ili blaža. Za nedozvoljene polne radnje kazna je do tri godine zatvora ili novčana.

Slično se desilo krajem februara u Uzdinu kod Pančeva kada je A. M. ušao u kuću K. Z. dok je bila sama i napao je. Kako se sumnja, uhvatio je za ruke, gurnuo je na krevet, skinuo joj trenerku do kolena, zatim sebi skinuo trenerku i pokušao da joj skine donji veš, ali je ona uspela da ga odgurne tako da je pao i tada pobegne kod komšinice. On je uhapšen i tereti se za nedozvoljene polne radnje.

U Žitorađu početkom februara muškarac je osumnjičen za pokušaj silovanja devojke, koju je odvukao u obližnji voćnjak.

Prošlog leta mladić iz okoline Lazarevca osumnjičen je da je pokušao da obljubi četrnaestogodišnju devojčicu. Ona je sa prijateljima u školskom dvorištu proslavljala maturu i onda ušla u njegov automobil. Mladić je odvezao u selo Arapovac, a devojčica je nađena na njivi bez svesti i vidno alkoholisana.

Važno dokazati pretnju

ADVOKAT Slavka Babić nam kaže da se dokazivanje krivičnog dela silovanja ili pokušaja silovanja sprovodi pregledima žrtve, raznim veštačenjima povreda, DNK veštačenjima, kao i ispitivanjem svedoka, sve zavisno od pojedinačnog slučaja.

FOTO: Privatna arhiva

- U ovom poslednjem slučaju osumnjičenom se na teret stavlja krivično delo nedozvoljene polne radnje, koje spada u istu grupu krivičnih dela. Za njega je potrebno da, kao i kod silovanja, postoji sila ili pretnja usmerena ka žrtvi - navodi Slavka Babić. - Prilikom samog postupka treba da se utvrdi, a na osnovu čega se može razlikovati pokušaj silovanja i krivično delo nedozvoljene polne radnje, umišljaj izvršioca, odnosno njegova namera, kao i niz radnji i postupaka koje je preduzeo tokom izvršenja krivičnog dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024