ŠARIĆ I ADVOKAT UGOVARALI NAPADE NA SVEDOKE? Plan bio da se digne u vazduh vozilo valjevskog biznismena

E. H.

22. 04. 2022. u 08:00

KOMUNIKACIJA preko zaštićene aplikacije "Skaj", koja je dostavljena našim istražnim organima pre nešto više od mesec dana, pokazala je da je Darko Šarić u pritvorskoj ćeliji, smeštenoj u Specijalnom sudu u Beogradu, imao kriptovane mobilne telefone. To proizilazi i iz naredbe za sprovođenje istrage Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), u kojoj se, pored ostalog navodi da je on na taj način komunicirao sa svojim advokatom Dejanom Lazarevićem, ali i jednim od osumnjičenih - Nikolom Spasojevićem.

ШАРИЋ И АДВОКАТ УГОВАРАЛИ НАПАДЕ НА СВЕДОКЕ? План био да се дигне у ваздух возило ваљевског бизнисмена

Foto N. Skenderija

Reč je, kako tvrdi tužilac, o dogovaranju da se diskredituje svedok saradnik Nebojša Joksović, koji je svedočio u sudskim postupcima protiv Šarića, a koja se vode za trgovinu kokainom i pranje para. Plan, koji je sproveden u delo, bio je da se eksplozivna naprava postavi pod auto drugog svedoka u oba ova postupka - Gorana Nikolaševića u Valjevu, inače, Joksovićevog poslovnog partnera.

- Okrivljeni Dejan Lazarević je u svojstvu branioca okrivljenog Darka Šarića, neposredno ili preko telefona, dogovarao postavljanje eksplozivne naprave, a koje je najbolje vreme da se to uradi, kako bi se nanelo najviše štete Joksoviću - navodi se u naredbi u koju su "Novosti" imale uvid. - Takođe, okrivljeni Lazarević je organizovao da Nikolašević preko sredstava javnog informisanja za ovo krivično delo optuži Joksovića.

Pored ovoga, Šarićevom braniocu se na teret stavlja da se sastajao sa policijskim službenikom, okrivljenim Duškom M. kako bi od njega dobijao poverljive podatke o otvorenim operativnim obradama protiv pripadnika organizovane kriminalne grupe, kao i o postupanju policije povodom krivičnih prijava Joksovića.

U tužilačkom aktu se navodi da je ovaj pripadnik SBPOK dobio od advokata ukupno 18.000 evra. I komunikacija između Šarićevog branioca i policijskog službenika odvijala se neposredno ili preko kriptovanih telefona sa instaliranom aplikacijom "Skaj".

Bilo je više verzija na koji način da se Joksoviću "podmetne" pokušaj ubistva poslovnog partnera. Tako je, na primer, okrivljeni Bojan S., prema onome što navodi tužilaštvo, predlagao Šariću da se na Nikolaševićev automobil puca iz kola u pokretu, ali je Pljevljak smatrao da je bolje da se automobil "digne u vazduh". U naredbi za sprovođenje istrage se ističe i da je advokat Lazarević potvrdio da je najbolje da se podmetne eksploziv.

- Posle toga je Šarić izdao naređenje Spasojeviću da angažuje neposredne izvršioce krivičnog dela, a Bojanu S. da nabavi eksplozivnu napravu, koju je ovaj potom doneo iz BiH - piše u naredbi TOK. - Spasojević je potom angažovao Stefana A. da pronađe osobe koje će da postave i aktiviraju eksploziv. On je angažovao Uroša Radovanovića, odnosno Mišića i Marka V.

U detonaciji eksplozivne naprave, koja je po dogovoru aktivirana 9. avgusta 2020. u dva sata i 50 minuta iza ponoći, pored Nikolaševićevog vozila, oštećeno je još nekoliko automobila, a popucali su i prozori na više kuća. Procenjena je šteta na 1,2 miliona dinara.

Spasojević je petnaestak minuta kasnije, tvrdi se, obavestio Šarića da je plan sproveden u delo, da su to učinili "mladi momci koji su nosili kapuljače i maske" i da je sve kontrolisao Stefan A. Kasnije su se ova dvojica ponovo čula, piše dalje, i tada je Spasojević predložio da se svoj trojici (Stefanu A., Urošu Radovanoviću i Marku V.) "ukupno plati 10.000 evra" sa čime se Šarić složio.

Vezano za komunikaciju preko kriptovanih telefona, ministar unutrašnjih pslova, Aleksandar Vulin, u četvrtak je gostujući u jutarnjem dnevniku RTS, izjavio da danas od 70.000 takvih telefona, više od 30 odsto pripada ljudima sa Balkana To, kako je naglasio, govori o veličini balkanskih kriminalnih grupa, uz ocenu da delovanje organizovanih kriminalnih grupa nije moguće bez podrške moćnih obaveštajnih službi i da one vrlo često služe za izazivanje političkih nemira u nekoj zemlji.

- Uvek postoje službe kojima odgovara da postoje određene kriminalne grupe, koje osim sticanja profita za sebe, vrlo lako mogu da posluže za izazivanje političkih nemira, korumpiranje pripadnika vlasti, mogu da učine jednu zemlju vrlo lošom za život i veoma nebezbednom, a to se uvek koristi u političke svrhe - kazao je ministar policije.

Zato, kako je rekao, nije slučajno, što je Srbija usmerena na borbu za očuvanje mira i stabilnosti. Prema njegovim rečima, hapšenje kriminalne grupe Darka Šarića je samo jedna u nizu aktivnosti, koja je sprovedena u saradnji sa Evropolom i Evrodžastom:

- Reč je o međunarodnoj akciji koja je sprovedena na više kontinenata. Nekoliko osumnjičenih koji su bili članovi ove grupe je u bekstvu i policija intenzivno traga za njima.

VEZA SA "KAVAČKIM KLANOM"

NA pitanje da li postoji povezanost između Šarićeve grupe i kavačkog kriminalnog klana, ministar Vulin je kazao da su sve kriminalne grupe u nekoj fazi postojanja povezane.

- Pre hapšenja pripadnika kriminalne grupe Belivuk - Miljković, policija je uhapsila nekoliko krupnih kriminalaca koji su vodili kriminalne grupe koje su bile saveznici ovog klana, što je bilo značajno kako bismo umanjili njihovu snagu - kazao je Vulin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024