ŠTITILA KRIMINALCE OD POLICAJACA? Dijana Hrkalović će se od optužbi Tužilaštva za organizovani kriminal braniti sa slobode

E. H.

10. 12. 2021. u 21:40

TUŽILAŠTVO za organizovani kriminal podnelo je u petak Specijalnom sudu u Beogradu optužni predlog protiv bivše državne sekretarke MUP Dijane Hrkalović, kojim joj se na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem. Tužilaštvo je sudu predložilo da joj se produži pritvor u kojem je od 15. oktobra, zbog opasnosti od bekstva i da bi boravkom na slobodi mogla da utiče na saučesnike. Međutim, sud to nije prihvatio i dozvolio joj da se u daljem postupku brani sa slobode.

ШТИТИЛА КРИМИНАЛЦЕ ОД ПОЛИЦАЈАЦА? Дијана Хркаловић ће се од оптужби Тужилаштва за организовани криминал бранити са слободе

Milorad Šušnjić i Dijana Hrkalović / Foto MUP

Optužnim predlogom, zbog zloupotrebe službenog položaja, obuhvaćeni su i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad.

Istraga protiv Hrkalovićeve započeta je zbog sumnje da je uticala na Milenkovića da ne dostavi blagovremeno neke izveštaje tužilaštvu u vezi sa ubistvom Vlastimira Miloševića, predmetu poznatom kao "ubistvo na šinama", za koje je bio optužen, a kasnije pravosnažno oslobođen Veljko Belivuk.

Milošević je bio kum Marka Miljkovića. Likvidiran je, a posle zločina uhapšen je Belivuk. On je najpre bio osumnjičen da je direktni izvršilac zločina, ali je kasnije optužen da je pomagao, tako što je ukradene registarske tablice stavio na automobil kojim se dovezao i odvezao ubica. Međutim, tokom sudskog postupka, policajac, koji je svedočio rekao je da su dokazi kontaminirani, "jer su se svi uviđaji radili jednom četkicom". Sudska veštakinja, koja je u krivičnoj prijavi navela da je Belivukov DNK pronađen na vratima od ulaza u zgradu u kojoj je Milošević živeo, taj iskaz je na suđenju promenila i rekla da on pripada nepoznatoj osobi.

Istraga protiv Hrkalovićeve proširena je 22. novembra, pošto je podneta nova krivična prijava protiv nje, ali i Šušnjića. Kako su tada "Novosti" objavile, reč je o otvaranju operativnih obrada za određene kriminalce, pored ostalih i Darka Eleza, a suština je bila da se oni na taj način zaštite od drugih delova MUP, koji su planirali da sprovedu istragu protiv njih.

VODILI "PREDISTRAGU" O ELEZU

Kada je reč o Zdravku Elezu, Hrkalovićeva i Šušnjić se sumnjiče da su ga nezakonito stavili na mere prisluškivanja.

- Postoji sumnja da su njih dvoje otvarali takozvane operativne obrade ne samo za Eleza već i za druge kriminalce - naveo je svojevremeno izvor "Novosti" blizak istrazi. - To je bio prikriveni način da ih zaštite. Jer šta se dešavalo: ako stigne neka prijava za ove prestupnike, Hrkalovićeva i Šušnjić bi rekli da je predistraga u toku. Na taj način su drugim službama, za droge ili iznude, zatvarali vrata da ih istražuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri