PRIMEDBE NA LEGIJINO SVEDOČENJE: U Specijalnom sudu nastavljeno suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije

N. B.

20. 04. 2021. u 20:47

PRED Specijalnim sudom u Beogradu u utorak je stavljanjem prigovora odbrane na iskaze svedoka, koji su ranije saslušani, nastavljen postupak protiv optuženih za umešanost u ubistvo Slavka Đuruvije, 11. aprila 1999. godine.

ПРИМЕДБЕ НА ЛЕГИЈИНО СВЕДОЧЕЊЕ: У Специјалном суду настављено суђење за убиство Славка Ћурувије

Foto: Arhiva "Novosti"

Postupak se vodi protiv bivših čelnika RDB, Radomira Markovića, Milana Radonjića i Ratka Romića, kao i pripadnika Službe Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu. Ovo je drugo po redu suđenje, pošto je prvostepenu presudu, kojom su osuđeni na ukupno sto godina zatvora, ukinula Apelacija.

Markovićev branilac, Vladimir Marinkov najviše primedaba imao je na iskaz Milorada Ulemeka Legije, koji je kao svedok pred sudom saslušan u septembru 2016. godine. Advokat je istakao da je na osnovu Ulemekovog iskaza tokom istrage, Marković označen kao učesnik u ubistvu. Međutim, na glavnom pretresu je, kako je rekao Marinkov, kazao da nema direktnih saznanja i dokaza protiv okrivljenih, već samo posredne informacije do kojih je došao tokom razgovora sa Markovićem.

- Ja nikada nisam dobio informaciju ko je i na koji način ubio Ćuruviju - kazao je svojevremeno Ulemek. - Tokom 2000. pozvao me je Marković da bi mi dao jedan zadatak koji je trebalo da odrade pripadnici JSO. Radilo se o hapšenju osobe iz Beograda, ali ne znam o kome je bilo reč. Pitao sam Markovića ko će biti "navigatori" odnosno operativci, odgovorio je: "Ovi Radonjini što su ubili Ćuruviju." Nisam ništa komentarisao, izašao sam u hodnik i tu sam video Romića i Kuraka. Pričali smo desetak minuta, i tada sam pitao Romića da li on vodi tu akciju. Rekao je da. Posle nekih pola sata preko mobilnog sam dobio obaveštenje da se zadatak otkazuje.

Marinkov je u utorak kazao da svi materijalni dokazi u predmetu ukazuju da nema osnova da se optuženi oglase krivim, a da Ulemek, koji je "prikazan kao krunski svedok", svojim iskazom nije doprineo da se slučaj rasvetli.

ISKAZI BRAĆE SIMOVIĆ

OPTUŽENI Radomir Marković u utorak je naveo da se Ulemekovo svedočenje zasniva na njegovim razmišljanjima i zaključivanju, a ne na direktnim saznanjima:

- Sve što je rekao, rekao je da misli, a ne da zna. Braća Aleksandar i Miloš Simović, koji su odbili da pred sudom svedoče, onemogućili su tako da se njihove izjave iz istrage provere. Tužilaštvo je bez provere izjava svedoka, verovalo njima. Znači, verovalo se višestruko optuženim osobama, članovima nekada najopasnijeg kriminalnog klana, a ne radnicima DB, koji nikada ni za prekršaj nisu odgovarali, a kamoli za neko krivično delo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost