OPTUŽNICA PUNA NEISTINA: Ratko Romić negirao učešće u ubistvu Slavka Ćuruvije i rekao - Branka Prpa me nije prepoznala

N. B.

03. 02. 2021. u 16:37

RATKO Romić, bivši pripadnik Resora Državne bezbednosti danas je pred Specijalnim sudom u Beogradu negirao da je umešan u ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

ОПТУЖНИЦА ПУНА НЕИСТИНА: Ратко Ромић негирао учешће у убиству Славка Ћурувије и рекао - Бранка Прпа ме није препознала

Foto A.Stanković

On je istakao da je optužnica puna neistina, da je tužilac manipulisao sa njom tako što je ubacivao ono što se nije dogodilo, odnosno da je prekrajao događaje.

Romić, koji na suđenje dolazi iz kućnog pritvora, naveo je i da ne postoje materijalni dokazi, da nema DNK tragova, oružja, kao i ni svedoka koji bi ukazali da je učestovao u ubistvu.

- Cilj optužnice nije da se reši ubistvo, smatram da je njen motiv nešto drugo, da se okrivi ceo resor DB - kazao je Romić. - Podsetiću vas da i u optužnici piše da su mere prema Đuruviji primenjivane mnogo pre nego što su na funkciju postavljeni Milan Radonjić i Radomir Marković. Drugi motiv je da se optuži jedno vreme, politički i državni vrh iz tog perioda.

Romić je u svojoj odbrani pojasnio da se kao motiv zločina navodi to što je Ćuruvija bio kritičar vlasti:

- Nije on bio jedini, uvek ih je bilo, ima ih i danas. Predmet je obiman, ima više od 100 svedoka i mnogo dokaza i ni jedan dokaz ne ukazuje da smo Miroslav Kurak i ja počinili krivično delo. Nejasno je i kako je tužilac opredelio koji je od nas izvršilac, a koji saizvršilac. Kao što rekoh, nije izveden ni jedan dokaz o našem učešću u krivičnom delu.

MARKOVIĆ I RADONjIĆ NEGRARI UMEŠANOST

TOKOM glavnog pretresa odbrane su izneli Radomir Marković, bivši šef RDB, kao i Milan Radonjić, nekadašnji šef beogradskog Centra RDB, koji su negirali da su umešani u zločin. Četvrti optuženi, radnik Službe, Miroslav Kurak je u bekstvu i protiv njega se postupak vodi u odsustvu. Prema optužnici on je označen kao neposredni izvršilac ubistva.

Optuženi je zatim dodao da jedini svedok, tačnije nevenčana Ćuruvijina supruga, Branka Prpa, koja je i oštećena u ovom postupku nije ukazala na Kuraka kao izvršioca, niti na njega kao saizvršioca.

- Ona je izvršila prepoznavanje, dala je opis napadača koji je dijametralno suprotan od opisa Kuraka. Prilikom prepoznavanja, prepoznavala je i Kuraka i mene i rekla da mi nismo, pri tom je sa jedne fotografije prepoznala lice koje bi moglo da bude izvršilac - naveo je Romić.

Slavko Đuruvija je ubijen 11. aprila 1999. godine u jeku NATO bombardovanja, u centru Beograda, u pasažu zgrade u kojoj je živeo. Sa njim je u tada bila i Prpa, koja je tom prilikom zadobila lake povrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)