NAJVEĆI BROJ UDARACA DOBILA U POTILJAK: Nastavljena apelacija o ubistvu pevačice, sutkinja čitala detalje presude

Z. Uskoković

13. 06. 2023. u 14:31

DETALjNIM čitanjem presude, koja sa rezultatima veštačenja i ostalih dokaznih radnji broji skoro 700 stranica, juče je u Apelacionom sudu u Beogradu nastavljena sednica po žalbama advokata Zorana Marjanovića, koji je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog ubistva supruge Jelene.

НАЈВЕЋИ БРОЈ УДАРАЦА ДОБИЛА У ПОТИЉАК: Настављена апелација о убиству певачице, суткиња читала детаље пресуде

Foto: Privatna arhiva i "Novosti"

Prethodno je saopšteno da je odbijen zahtev odbrane da se iz veća izuzme sudija Rastko Popović zbog moguće pristrasnosti, jer je reč o suprugu ministarke pravde Maje Popović.

U obrazloženju predsednika Apelacionog suda Duška Milenkovića navodi se, pored ostalog, da je tačno da je njegov zamenik sudija Rastko Popović, ministarkin suprug, kao i da je sudija Jelena Škulić, koja je donela prvostepenu presudu, bila pomoćnik kod njega, da su neviđeni medijski pritisci, ali i da smatra da to nisu razlozi za izuzeće.

Potom je sudija izvestilac Snežana Jovanović počela sa čitanjem prvostepene presude. U prvom redu sedeo je okrivljeni Zoran Marjanović, a pored njega sudski stražar. Za razliku od prethodnog dana, on je bio u odelu. U publici, pored advokatskih pomoćnika, sedeli su i Marjanovićev brat Miloš i sin Uroš. Tokom čitanja presude moglo je da se čuje i da je optužnica menjana nekoliko puta. Takođe, ono što se zna, tokom postupka promenjena su čak četiri tužioca.

Navedeno je i da je Marjanović 2. aprila 2016. godine oko 17 sati na nasipu Crvenka u Borči ubio suprugu Jelenu (33), čime je, kako se navodi, sa umišljajem počinio krivično delo teško ubistvo. Usledio je potom opis krivičnog dela, ali i čitanje obdukcionog nalaza u kome je dato i 28 fotografija ubijene žene, njene garderobe, obuće... Detaljno su izneti podaci prikupljeni tokom forenzičke obrade lica mesta, kao i DNK rezultati.

- Najveći broj udaraca u potiljak, od najmanje osam, koji joj je počinilac zadao, Jelena je primila dok je bila u kanalu - navedeno je u zaključku patologa.

- Na osnovu analiza trave i grančica pronađenih u njenom dušniku i plućima zaključuje se da je mesto zločina tu gde je kasnije pronađeno i telo, odnosno da je ubijena u kanalu. U vodi je provela od najmanje četiri do pet sati, a najviše 10 i više.

U zaključku patologa se navodi i da u Jeleninoj krvi nije bilo alkohola i droge, da je u podnoktnom sadržaju izolovan samo njen DNK, kao i da je iz ogrebotine na ruci Zorana Marjanovića izolovan samo njegov DNK. Opisan je i trag koji je za sobom ostavio počinilac teškog ubistva, a koji se nalazi sa druge strane kanala. Navedeno je i da je sa jednog nokta Jelene Marjanović skinut muški DNK, ali da on nije identifikovan.

Sudija izvestilac Snežana Jovanović nabrojala čak desetak imena ljudi kojima je uziman DNK, a iz čega se može zaključiti da su potencijalno bili sumnjivi, kao izvršioci ovog zločina. Ipak, nijedan se nije poklopio sa onim pronađenim na noktu, patici i donjem delu garderobe ubijene Jelene. Pominjano je i veštačenje male Jane, Zoranove i Jelenine ćerke, koja je u trenutku ubistva majke imala pet godina. Ona je sa roditeljima bila na nasipu, kada je mlada žena nestala. Pored ostalog, navedeno je da je visoko inteligentna, a da je duševno razvijena izvan svog uzrasta. Njeno veštačenje je naloženo kako bi mogla da svedoči. Njena izjava išla je naruku Marjanoviću, jer je navela da se "mama izgubila u travi", a da se ona nije odvajala nijednog trenutka od oca. 

BURMA UBIJENE JELENE

TOKOM čitanja presude navedene su i izjave brojnih svedoka, koji su pričali o odnosu Jelene i Zorana, ali i da mlada žena nikada sa prsta nije skidala burmu. Ipak, posle zločina uočeno je da na njenom prstu nema burme, a slučajno ili ne, baš na noktu sa tog prsta izolovan je muški DNK, koji do danas nije identifikovan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Evo kako se proizvodi najkvalitetniji Perfeksov toalet-papir