ALBANCA MUČILI U LOGORU KUKEŠ, JER SE DRUŽIO SA SRBIMA: Nastavljeno suđenje Pjetru Šalji u Hagu

S. J. M.

28. 03. 2023. u 16:49

NA suđenju jednom od komandanata OVK Pjetru Šalji u Specijalnom sudu Kosova u Hagu danas je svoje svedočenje završio zaštićeni svedok broj 8, Albanac sa KiM, koji je ispričao kako je 1999. godine OVK otela njegovog oca, odvela u fabriku metala u selu Kukeš u Albaniji, gde su ga 13 dana držali zatočenog i najstrašnije prebijali.

АЛБАНЦА МУЧИЛИ У ЛОГОРУ КУКЕШ, ЈЕР СЕ ДРУЖИО СА СРБИМА: Настављено суђење Пјетру Шаљи у Хагу

Foto AP

-  Otac je 2008. godine počeo da gubi vid. Išao je na operaciju, ali nije bila uspešna. Gubitak vida je bila posledica zlostvaljanja i mučenja, kada je bio zatočen u Kukešu i izgubio svest. Ko god bi tu došao, rekli bi mu idi ga tuci - ispričao je svedok 8, navodeći da ga je Šalja tukao kao i drugi iz OVK. 

Drugi svedok pod brojem 6, koji je ispitan na sudu je Albanka, čijeg je muža otela OVK. Ona je takođe dobila status zaštićenog svedoka i u prenosu joj je mutiran glas i zamagljeno lice. Ispričala je da su 1999. godine kada je počelo NATO bombardovanje otišli u Albaniju, gde su misleći na njenog muža neki govorili "srpski oficir je došao u Albaniju": 


- Počeli su da nas prate vojnici OVK, koji su bili u Albaniji. Muž je bio u šetnji sa starijim sinom i vlasnikom kuće u kojoj smo bili smešteni, kad su im prišla četvorica vojnika OVK, zgrabili ga za rame, ugurali u automobil i odvezli, a sin je jednog prepoznao. Prijavili smo otmicu policiji i sve pojedinosti. 

Svedokinja je ispričala da joj je muž bio zatočen u fabrici metala u Kukešu 12 dana i dva dana i u bunkeru u mestu Ramalak ili Ramanak. Kad se vratio sve im je ispričao šta mu se događalo tamo i da ga je mnogo osoba mučilo oštrim i tupim predmetima.

- Doveo ga je kući jedan policajac i samo ostavio. Muž je bio u užasnom stanju, obliven krvlju, gotovo da je gubio svest. Bio je prljav, krvave garderobe, zaudarao je. Tamo su mu davali malo hrane i vode. Tukli su ga i izgubio je svest na nekoliko sati. Polomili su  mu levu ruku, udarali ga štanglom po glavi i svuda po telu. Spavao je na betonu. Hteli su da mu seku vene i pretili mu da će ga ubiti - ispričala je svedok, navodeći da su ga pitali, "što se družio sa Srbima", na šta im je on odgovorio "da su se svi družili sa njima, jer smo živeli zajedno".

Svedok broj 6 kazala je da je njen suprug u Kukešu prepoznao neke ljude, poput Sabita Gecija, Džemšita Krasnićija i Pjetra Šalju, koji su ga tukli i mučili.  Kazala je i da mu je Šalja tamo priznao da je 1997. godine pucao na njihovu kuću i kafić, koji je tad uništen, pa sinovi nisu više u njemu mogli da rade. 

Veći deo saslušanja ove svedokinje bio je zatvoren za javnost, a nju će sutra nastaviti da ispituje odbrana. 

ŠALjI SE NE SVIĐA SUĐENjE

NAKON pauze i saslušanja prvog svedoka Šaljin branilac je zatražio da se optuženom dozvoli da napusti sudnicu i vrati u pritvor odakle će putem video linka moći da prati suđenje. 

- On je nervozan čovek i nije mu se dopalo kako se stvari odvijaju, pa želi iz pritvora da sluša. Bio je uznemiren i drhtao je - naveo je branilac.

Sud je dozvolio odlazak, ali je Šalja prvo potpisao da se odriče prava na prisustvovanje suđenju.  U sudnicu će moći da se vrati ako bude želeo na narednim pretresima, ali će i Veće moći da odredi da bude fizički tu ako smatra da u nekim situacijama Šalja treba da prati u sudnici proces. U pritvoru mu je obezbeđen prenos suđenja i komunikacija sa braniocem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba