VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU: Putem video-linka ispitana maloletna oštećena

S.J.M.

26. 12. 2022. u 14:12

U VIŠEM javnom tužilaštvu u Beogradu danas je prvi put u posebnim prostorijama tužilaštva, putem video-linka ispitana maloletna oštećena, žrtva rodno zasnovanog nasilja.

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО У БЕОГРАДУ: Путем видео-линка испитана малолетна оштећена

Foto D. Milovanović

Ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Svedočenje maloletne oštećene obavljeno je putem video-linka iz prostorija Službe koja se nalazi na 6. spratu i istražnog kabineta na 4. spratu zgrade Palate pravde u Beogradu.

Ispitivanju oštećene u prostorijama Službe prisustvovali su zakonski zastupnik maloletne oštećene i psiholog dok su u istražnom kabinetu pored postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca, bili branioci okrivljenog i punomoćnici oštećenih, koji se žrtvi nisu obraćali neposredno, već joj je pitanja postavljao isključivo zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke od sekundarne viktimizacije, odnosno od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim i njegovim braniocima, a takođe im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja je nedavno formirana pri VJT u Beogradu pod rukovodstvom Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje.

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku.

Na ovaj način dosledno se primenjuju svi relevantni propisi uključujući i Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji.

BONUS VIDEO:

„BMV“ U KOJEM JE UBIJEN DELEVIĆ: „Parking servis“ odvozi vozilo sa mesta zločina u Ugrinovcima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)